Споживачі фінпослуг майже 10 тис. разів поскаржилися в НБУ

У січні-березні 2020 року Національний банк отримав та опрацював близько 10 тисяч звернень споживачів фінансових послуг.

Про це свідчать дані звіту НБУ за перший квартал про роботу зі зверненнями споживачів фінансових послуг.

Кількість звернень споживачів зросла у 1,5 рази в порівнянні з попереднім кварталом.

Кількість дзвінків на “гарячу” лінію зросла у 2,5 рази та сягнула 5,6 тис. звернень.

Ключовими питаннями споживачів під час карантину були: тимчасовий дефіцит готівкової валюти у касах банків, кредитні канікули, а також платіжні картки та онлайн операції.

При цьому кількість звернень, пов’язаних із карантином, поступово зменшилася до кінця березня.

У першому кварталі споживачі найчастіше зверталися стосовно роботи п’яти банків. Причина – ці банки активно працюють з населенням та мають велику кількість клієнтів.

Кожне друге письмове звернення по банкам (49% від загальної кількості) стосувалося державних банків. Близько третини (29%) звернення по банкам з іноземним капіталом. Решта 22% стосувалися приватних банків.

Дві третини письмових звернень по банках (66%) мали ознаки порушення прав споживачів. Таких звернень НБУ отримав більше 1 тисячі.

Зокрема, були виявлені такі ознаки порушення прав споживачів: банк вводить в оману споживача стосовно процентної ставки за кредитом (фактична процентна ставка за кредитом виявляється значно вищою, ніж рекламував банк), приховує додаткові платежі за кредитом, порушує умови повернення кредиту, самовільно збільшує кредитний ліміт, нараховує відсотки на раніше нараховані відсотки, списує до 50% із зарплати чи інших нарахувань у рахунок погашення боргу.

Також зафіксовані випадки, коли банк без попередження збільшує тарифи за користування карткою, приховує умови дострокового зняття коштів з депозиту, інформацію про додаткові комісії та штрафи за депозитом, нав’язує оформлення кредитної картки при отриманні зарплатної чи пенсійної карток.

Верховна Рада 20 вересня 2019 року прийняла законопроєкт про захист прав споживачів фінансових послуг. 16 жовтня його підписав президент Володимир Зеленський. Закон дозволяє Нацбанку та іншим фінансовим регуляторам штрафувати банки за порушення прав споживачів.

У 2019 році Національний банк отримав майже 17 тис. звернень споживачів фінпослуг, з яких 67% містили ознаки порушень їх прав.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *