Споживчі кредити звільнені від штрафів до кінця карантину

Верховна Рада сьогодні ухвалила в другому читанні законопроєкт № 3329-д, який передбачає продовження кредитних канікул для українців.

Депутати вирішили пролонгувати пільгу, запроваджену на початку карантину, коли фізичні особи були звільнені від штрафів і пені у випадку прострочення погашення споживчих кредитів в період з 1 березня по 30 квітня.

333 депутати підтримали закон, який звільняє фізосіб від санкції за необслуговування кредитів до кінця того місяця, коли буде скасований всеукраїнський карантин, повідомляє FinClub.

«В разі прострочення споживачем у період з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у цей період виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення», – зазначено у змінах до закону «Про споживче кредитування».

Ця норма поширюється на усі споживчі кредити, які видають не тільки банки, але й фінансові компанії.

В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язання.

Продовжується заборона на підняття процентної ставки: вона буде діяти ще місяць після закінчення карантину.

«Забороняється збільшення процентів за користування кредитом з причин, інших ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу у період з 1 березня по останній календарний день місяця (включно), наступного за місяцем, в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у цей період виконання зобов’язань зі сплати платежів). Норми цього пункту поширюються у тому числі на кредити, визначені ч.2 ст.3 закону», – зазначено в документі.

Це означає, що ці норми поширюються навіть на ті кредити, які не регулюються законом «Про споживче кредитування», наприклад, кредити ломабардів, чи кредити на строк до місяця, чи кредити менші за мінімальну зарплату, чи безпроцентні кредити, чи несанкціоновані овердрафти.

За даними НБУ, частка прострочених споживчих кредитів почала зростати під час карантину.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *