США ввели санкції проти Коломойського за корупцію

Держдепартамент США запровадив санкції проти українського олігарха Ігоря Коломойського та його родини.

«Сьогодні я оголошую про внесення в санкційний список олігарха та колишнього українського державного діяча Ігоря Коломойського за його причетність до великої корупції», – йдеться в заяві держсекретаря Ентоні Блінкена.

Держдеп США відзначає, що Коломойський на посаді губернатора Дніпропетровської області з 2014 по 2015 рік був причетний до корупційних дій, які підривали верховенство права і довіру української громадськості до демократичних інститутів і процесів управління, включаючи використання свого політичного впливу і офіційної влади для особистої вигоди.

Незважаючи на те, що Коломойський вже не перебуває на посаді держпосадовця, він продовжує дії з підриву демократії та інститутів в Україні, чим ставить під серйозну загрозу майбутнє країни.

«Я також хочу висловити стурбованість поточними нескінченними спробами Коломойського підірвати демократичні процеси і інститути в Україні, що становить серйозну загрозу для її майбутнього», – підкреслює Блінкен.

Окрім Коломойського, США ввели санкції проти його найближчих родичів: дружини Ірини Коломойської, його дочки Анжеліки Коломойської та сина Ізраїля Цві Коломойського.

Це рішення позбавляє Коломойського та його родину права на в’їзд до США.

Блінкен також зазначив, що рішення ввести санкції проти Коломойського підтверджує прагнення США підтримувати політичні та економічні реформи, а також судову реформу в Україні.

«США як і раніше підтримують усіх українців, чия робота сприяє просуванню реформ. Державний департамент й надалі використовуватиме подібні заходи для притягнення до відповідальності корупціонерів у цьому регіоні та в усьому світі», – наголосив держсекретар США.

21 травня 2019 року ПриватБанк подав позов проти Коломойського та його партнера Геннадія Боголюбова в суд штату Делавер. Банк звинуватив їх у відмиванні $622,8 млн, які були видані банком у вигляді кредитів пов’язаним з олігархами компаніям, але потім були використані іншими компаніями на придбання активів у США.

Йдеться про феросплавні та металургійні заводи, комерційну нерухомість і готелі. Зокрема контрольована Коломойським і Боголюбовим компанія Optima Ventures стала найбільшим власником комерційної нерухомості в Клівленді (штат Огайо).

Компанія контролювала 2,8 млн квадратних футів нерухомості в центрі міста. За останні кілька років власники Optima продали велику частину своєї нерухомості. Також багато майна Коломойського та Боголюбова виявлено у штатах Іллінойс і Техас.

4 серпня 2020 року ФБР провело обшуки в офісах цих компаній у Маямі, а також в офісі Optima у Клівленді. При цьому ФБР нікого не звинуватило у злочині, триває слідство.

6 серпня Мін’юст США подав скарги, в яких звинуватив Коломойського та Боголюбова у розкраданні мільярдів доларів з ПриватБанку для придбання американських активів, зокрема феросплавних і металургійних заводів, а також об’єктів нерухомості, зокрема комерційної нерухомості в Клівленді.

У лютому Optima та її дочірня компанія подали позов на $23 млн проти Мін’юсту США за конфіскацію комерційної нерухомості українських олігархів у Луїсвіллі (Кентуккі) та Далласі (Техас).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *