Стенограма розмови Трампа та Зеленського щодо інтересів США в Україні

Стенограму телефонної розмови між американським лідером Дональдом Трампом та Президентом України Володимиром Зеленським таки оприлюднили. Через неї у США розгорівся величезний скандал.

Трамп: Вітаю з великою перемогою. Ми всі спостерігали зі Сполучених Штатів, і ви зробили приголомшливу роботу. Як нова людина, ви перемогли з легкістю. Це фантастичне досягнення. Вітаю.

Зеленський: Ви абсолютно праві. Ми багато працювали й перемогли. Я хочу зауважити, що я мав можливість вчитися у вас. Ми використали ваші навички та знання, і справді це були унікальні вибори. Вперше ви телефонували мені, щоб привітати з перемогою у президентських виборах, а тепер ви телефонуєте, щоб привітати з перемогою у парламентських виборах. Я думаю, мені треба частіше вигравати, щоб ми частіше розмовляли телефоном.

Трамп: Це добра ідея. Я думаю, ваша країна щаслива у зв’язку з цим.

Зеленський: Відверто кажучи, ми намагаємося дуже багато працювати, щоб осушити болото, яке є в нашій країні. Ми залучили дуже багато нових людей. Не старих і типових політиків, бо ми хочемо створити новий формат влади й новий формат уряду. А ви великий вчитель для нас у цій справі.

Трамп: Мені дуже приємно це чути. Ми багато робимо для України. Ми витрачаємо багато часу і зусиль. Набагато більше, аніж європейські країни. ЄС має більше допомагати вам. Німеччина не робить майже нічого для вас. Все, що вони роблять – це балачки. Я думаю, вам треба про це поговорити. Коли я говорив з Ангелою Меркель, то вона також згадувала про Україну, але нічого не робила. Багато Європейських країн поводяться так само, тож вам треба звернути на це увагу. Зауважу, що США дуже добре ставляться до України. Я б не сказав, що це певні взаємні обов’язки, бо речі, які зараз відбуваються – зовсім не є позитивними. Зауважу ще раз, що США добре ставляться до України.

Зеленський: Ви абсолютно правий! Навіть не на 100%, а на всі 1000%. Я можу сказати вам наступне: я зустрічався з Ангелою Меркель і говорив з нею. Я також зустрічався з Макроном, і я казав їм, що вони роблять недостатньо у питанні, що стосується санкцій. Вони не застосовують санкцій. Вони не працюють так, як мають працювати для України. Логічно, що ЄС має бути найбільшим партнером для України, але насправді ще більшим партнером є США. І я дуже вдячний, що США так нас підтримують. Набагато більше підтримують, ніж ЄС, особливо у питанні санкцій проти Російської Федерації. Я хочу також подякувати вам за підтримку у галузі оборони. Ми готові співпрацювати та робити наступні кроки, ми готові купити ще більше Джавелінів у США для оборонних цілей.

Трамп: Я хочу, щоб ви зробили для нас послугу, бо наша країна пережила багато й Україна знає багато про це. Я хочу, щоб ви дізналися, що відбувається з цією ситуацією навколо України, Crowdstrike (компанія, яка допомагала розслідувати зламування поштового сервера Демократичної партії США у 2016 році російськими хакерами, – 24)… Я думаю, один із ваших заможних людей… Сервер, начебто, є в Україні … Є багато речей, які й надалі продовжуються, вся ця ситуація. Я думаю, ви оточені деякими з цих людей. Я б хотів, щоб ви або хтось із ваших людей поговорили з генеральним прокурором США, і таки добрались до суті. Як ви бачили вчора, весь цей абсурд закінчився дуже слабкою роботою людини на ім’я Роберт Мюллер (спеціальний прокурор, який розслідував російське втручання у президентські вибори, на яких переміг Трамп – 24). Некомпетентна робота, але вони кажуть, що багато чого почалося з України. Що ви б не зробили, це дуже важливо, що ви можете це зробити.

Зеленський: Так, дійсно. Це дуже важливо і для мене – все, про що ви раніше згадали. Для мене – як президента – це дуже важливо. Ми відкриті для будь-якої подальшої співпраці й готові відкрити нову сторінку у співпраці з США. Для цього я також відкликаю нашого посла зі США – його замінить дуже компетентний і дуже досвідчений дипломат, який буде наполегливо працювати, щоб наші нації стали ближчими. Я також хотів бачити вашу довіру до нього, і щоб він мав із вами персональні стосунки, аби ми могли активніше співпрацювати. Особисто скажу вам, що один із моїх помічників розмовляв із паном Джуліані зовсім недавно. Ми дуже сподіваємося, що пан Джуліані зможе відвідати Україну і ми зустрінемось. Я просто хотів ще раз запевнити вас – навколо вас лише друзі. Я переконаюсь, що оточив себе лише найкращими та найдосвідченішими людьми. І ми з вами – друзі. А ще ви маєте чимало друзів у нашій країні. Тож ми можемо розвивати стратегічне партнерство. Щодо цього розслідування – я гарантую як Президент України, що слідство відбуватиметься відкрито і відверто. Запевняю вас.

Трамп: Добре, бо я чув, що у вас був прокурор дуже хороший, але його звільнять. Це ж несправедливо. Про це говорять багато людей, мовляв, як так – звільнити дуже хорошого прокурора. І до цього всього у вас були дуже погані люди залучені. Містер Джуліані – шановна людина. Він був мером Нью-Йорка, великим мером. було б добре, щоб він зв’язався з вами. Я попрошу його зателефонувати вам. Руді дуже добре знає, що відбувається, він дуже здібний хлопець. Якби ви могли поговорити з ним, це було б чудово. Колишній посол зі США, жінка (Марія Йовановіч, – екс-посол США в Україні), – від неї не можна було очікувати нічого доброго, ще й люди, з якими вона мала справу в Україні – такі ж противні. Я просто хочу повідомити вам про це. Ще одне – про сина Байдена багато говорять, що Байден зупинив слідство. Багато людей хочуть дізнатися про це все. Тож все, що ви можете зробити з Генеральним прокурором, було б чудово. Байден хвалився, що припинив слідство – якщо можете розібратись з цим… Це для мене звучить жахливо.

Зеленський: Я хотів розповісти вам про прокурора. Перш за все – я ознайомлений із ситуацією. Оскільки ми отримали абсолютну більшість у нашому парламенті, наступним генеральним прокурором буде 100% моя людина, мій кандидат, якого парламент затвердить. І він почне працювати новим прокурором у вересні. Він розбереться з ситуацією, зокрема і компанією, про яку ви згадали. Щодо розслідування. Справа насправді в тому, що потрібно переконатися у чесності. Ми подбаємо про це і будемо працювати над слідством. Крім того, я б просив вас, якщо у вас є будь-яка додаткова інформація, яку ви можете нам надати – це було б дуже корисним для розслідування. Ми повинні переконатися, що чинимо правосуддя в нашій країні з врахуванням Посла США в Україні – наскільки я пам’ятаю, її прізвище Йованович. Це чудово, що ви були першим, хто розповів мені, що вона була поганим послом. Я з вами на 100% погоджуюсь. Її ставлення до моїх людей було далеко не найкращим, оскільки вона захоплювалася попереднім президентом і була на його боці. Вона б не прийняла мене як нового президента настільки добре.

Трамп: Ну, вона повинна пройти все це. Я попрошу містера Джуліані зателефонувати вам, і я також буду телефонувати генпрокурору Барру, ми дістанемося до суті. Я впевнений, ви це зрозумієте. Я чув, що до прокурора ставилися дуже погано, і він був дуже справедливим прокурором. Однак удачі вам з усім. Ваша економіка розвивається. У вас багато активів і чудова країна. У мене багато друзів з України.

Зеленський: У мене теж є кілька знайомих українців, які живуть у США. Власне, останнього разу, коли я відвідував США, я жив у Нью-Йорку поблизу Центрального парку, у Трамп Готелі. Я також хотів подякувати вам за запрошення відвідати США, зокрема Вашингтон. Зі свого боку я гарантую, що ми будемо дуже серйозно ставитися до справи й будемо працювати над слідством. Що стосується економіки – в обох наших країн великий потенціал. Одне з важливих для України питань – енергетична незалежність. Я вважаю, що ми можемо бути дуже успішними в тому числі й завдяки співпраці в питаннях енергонезалежності із США. Ми вже купуємо американську нафту. Але я дуже сподіваюся на майбутню зустріч – у нас буде більше часу та можливостей, щоб обговорити розвиток співпраці та краще познайомитися. І я хотів би дуже подякувати вам за вашу підтримку.

Трамп: Гаразд. Дякую вам, я ціную це все. Я попрошу Джуліані і Барра вам зателефонувати. Дзвоніть, коли захочете відвідати Білий Дім. Назвіть дату, і ми будемо проробляти це питання.

Зеленський: Дуже дякую. Я був би дуже радий приїхати й особисто познайомитися з вами, і з нетерпінням чекаю нашої зустрічі. Я також хотів би запросити вас відвідати Україну та завітати до Києва, прекрасного міста. Вірю, що 1 вересня ми будемо в Польщі й зможемо побачитися (зустріч так і не відбулась через ураган у Флориді, тому Трамп скасував візит до Польщі, – 24). А там ми можемо взяти мій літак і полетіти до України, чи ми можемо забрати ваш літак, що, мабуть, набагато кращий, ніж мій.

Трамп: Гаразд, ми можемо це вирішити. Я з нетерпінням чекаю, коли вас побачу у Вашингтоні, а може, і в Польщі. Думаю, ми мали б бути там водночас.

Зеленський: Дуже дякую, пане президенте.

Трамп: І вітаю вас з успішною фантастичною роботою, яку ви вже зробили. Весь світ це бачив. Я не думаю, що все аж так сумно, однак вітаю.

Зеленський: Дякую, пане президенте. Па-па.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *