Студентів, які мають право на відстрочку, призивають до служби у ЗСУ

Студентів, які мають право на відстрочку, призивають до служби у ЗСУ

Не підлягають призову військовозобов’язані, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають освіту, що є вищою за раніше здобутий рівень.

Студенти та аспіранти мають право на відстрочку від мобілізації. Утім непоодинокими є факти, коли їм вручають “бойові” повістки і відправляють на службу. Попри незаконність такої мобілізації, військові частини не можуть самостійно звільнити студента, навіть якщо бачать порушення з боку ТЦК. Це можна зробити лише через суд. Але судовий процес може затягнутися не на місяць і не на два, інколи — на рік чи й довше. У цей час студент служить, причому часто в зоні бойових дій, може дістати поранення й стати інвалідом на все життя або навіть загинути. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Експрес».

“ВІДІБРАЛИ МОБІЛЬНИК І ЗАБОРОНИЛИ ВИХОДИТИ З ПРИМІЩЕННЯ”

ТЦК за день мобілізував та відправив на службу українського студента з Тернополя, який навчається на четвертому курсі Саскачеванського університету в Канаді. Попри те що свого часу він був визнаний обмежено придатним до служби в армії. У вересні 2023 року хлопець власною автівкою віз з Тернополя до кордону двоюрідного брата. На блокпосту за декілька кілометрів від КПП “Шегині” авто зупинили військові та поліція, студента сило­міць доправили до Яворівського ТЦК, поставили на військовий облік і зобов’язали пройти ВЛК. На його скарги щодо проблем зі здоров’ям ніхто не зважав. Опісля вручили мобілізаційне розпорядження і видали наказ командира військової частини Національної гвардії про зарахування до списків особового складу. Хоча студент згоди на мобілізацію не давав.

“Хлопець неодноразово заявляв про бажання скористатися правом на звільнення від призову на військову службу, мотивуючи тим, що він студент. Однак у ТЦК на це не зважали, — розповідає Поліна Марченко, адвокатка. — Щобільше, в юнака відібрали мобільний телефон, заборонили виходити з приміщення ТЦК, і він не мав змоги повідомити будь-кого про своє місцезнаходження. Після вручення повістки не дозволили навіть поїхати додому й зібрати речі. Студент зв’язався з двоюрідним братом лише коли повернули телефон. Той написав заяви в поліцію та ДБР про незаконне позбавлення волі родича, перевищення службових повноважень та ряд інших порушень, яких припустилися співробітники ТЦК. Однак вони тривалий час залишалися без розгляду. Лише згодом відкрили кримінальне провадження, яке триває досі”.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Розгляд справи про незаконну мобілізацію студента іноземного вишу в суді розтягнувся майже на п’ять місяців. Але ще до ухвалення судового рішення у квітні цього року його виключили зі списків складу військової частини за сімейними обставинами, позаяк має дружину з інвалідністю, і направили до ТЦК для подальшого взяття на облік. Суд визнав незаконними дії співробітників військкомату. Водночас постанову ВЛК про визнання його придатним до військової служби залишив дійсною.

Або інший випадок. У березні 2022-го 19-літній студент одного з харківських вищих навчальних закладів евакуйовував свою маму на Закарпаття. На вокзалі в Ужгороді юнака зустріли представники поліції й ТЦК. Він сказав їм, що навчається в університеті на денній формі, і показав студентський квиток. Попри це, його доправили до військкомату, змусили формально пройти ВЛК і виписали мобілізаційну повістку.

Співробітники ТЦК обманули хлопця, що він у військовій частині може надати документи, які підтверджують його статус студента, і після цього його відразу звільнять. Звісно, так не сталося. Юнак звернувся з позовом до суду. І лише через півтора року Феміда ухвалила рішення на його користь з виплатою 50 тисяч гривень компенсації. На той час студент воював кулеметником на передовій та був відрахований з навчального закладу.

ВІДСТРОЧКА Є, АЛЕ НЕ ДЛЯ ВСІХ

— То хто зі студентів і за яких умов має право на відстрочку?

— Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою і здобувають освіту, що є вищою за раніше здобутий рівень, — пояснює Ігор Ясько, кандидат юридичних наук. — Тобто, якщо студент закінчив бакалаврат і знову вступить на бакалаврський рівень, але іншої спеціальності, вже не зможе отримати відстрочку. Її буде мати лише, коли вступить на магістратуру. Право на відстрочку мають також аспіранти. Вона надається здобувачам вищої освіти незалежно від віку та спеціальності.

— Які документи підтверджують право студента на відстрочку й хто їх має видавати?

● І. Ясько:

— Якщо раніше заклади освіти на вимогу студента видавали такі довідки вручну в деканаті, то тепер цей процес автоматизували. Документом, що підтверджує право студента на відстрочку, є довідка, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО). Для її отримання треба звернутися до свого навчального закладу. Опісля студент повинен особисто подати заяву на ім’я голови комісії ТЦК та СП. До неї додається довідка з ЄДЕБО (або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури чи довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна. — Авт.). Заяву треба обов’язково зареєструвати. У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням терміну дії відстрочки.

— Чи можуть мобілізувати студента, якщо він вступив на перший курс вишу, але ще не оформив відстрочку?

● І. Ясько:

— Так. Але якщо ми говоримо про бакалаврський рівень, то найчастіше на перший курс вступають випускники шкіл, тобто абітурієнти молодші ніж 25 років. А їм хвилюватися не варто, позаяк перебувають у статусі призовника, а не військовозобов’язаного.

Зауважу, що не мають права на відстрочку студенти, які навчаються заочно, а також ті, хто вступив і здобуває другу або третю вищу освіту паралельного рівня. Наприклад, удруге поступив на бакалаврат чи магістратуру. Всіх інших студентів можуть мобілізувати тільки за їх добровільної згоди.

● П. Марченко:

— Але це не стосується тих, хто навчається за кордоном. Постановою Кабміну №560 виключена можливість оформлення відстрочки від мобілізації для студентів іноземних вишів. До слова, якщо військовозобов’язаний студент іноземного вишу приїде додому на канікули, то повернутися на навчання вже не зможе, бо його не випустять прикордонники — у правилах перетину кордону немає такої підстави, як навчання у закордонному виші.

— А що робити студентові, якому таки прийшла повістка?

— Відразу після вручення повістки треба повідомити ТЦК та СП про своє право на відстрочку, — пояснює юрист Ростислав Кравець. — Для цього слід написати відповідну заяву й до неї додати документи, які можуть підтвердити статус студента денної форми у вищому навчальному закладі. Якщо у ТЦК відмовляються приймати заяву, то її слід надіслати разом із необхідними документами офіційним листом (з описом та відміткою про отримання) на адресу центру комплектування.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *