Суд арештував мільйони тонн піску, бо «СЕТАМ» і АРМА продали його увосьмеро дешевше

Вищий антикорупційний суд за клопотанням адвоката ТОВ «Корпорація Віп Хауз» арештував річковий пісок на території Вишеньківської сільської ради Бориспільського району Київської області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на ухвалу від 19 вересня.

Детективами НАБУ від 27 серпня 2019 проводиться розслідування за ознаками зловживання службовим становищем (ч.2 ст. 364 ККУ).

За версією слідства, службові особи Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів та ДП «СЕТАМ» за попередньою змовою з прокурорами відділу ГПУ та іншими, невстановленими особами, зловживаючи службовими обов’язками, під виглядом досудового розслідування кримінального провадження №62019100000000094, не маючи ухвали слідчого судді про дозвіл на реалізацію речових доказів у вказаному кримінальному провадженні та письмової згоди власника майна, заволоділи чужим майном – власністю ТОВ «Корпорація Віп Хауз» – річковим піском, який продали за заниженою у вісім разів ціною на підконтрольному учаснику торгів, з метою подальшого його продажу за ринковими цінами.

В ухвалі суду зазначено, що вага піску 5,8 млн  тонн і його вартість 465 млн грн.

Однак в реєстрі є ухвала від 6 травня 2019 про передачу АРМА піску на збереження в якості речового доказу і там йдеться про удвічі менший обсяг піску – 2,6 млн тонн мінімальною вартістю 207 млн грн.

Заявником у справі, в рамках якої арештували і, зрештою, продали пісок, став директор ТОВ «Інформагентство Стоп корупції ТВ». При цьому підставою стали його показання на допиті в лютому 2018, а справу до ЄРДР внесли у січні 2019.

На сайті «СЕТАМ» є інформація про продаж 2,6 млн тонн піску в кінці червня цього року. Перемогла пропозиція з 27,4 млн грн. Але назви чи імені переможця не вказується. Покупець мав розрахуватися до 4 липня.

Раніше той самий пісок обговорювався на плівках з кабінету заступника міністра МВС Авакова – Сергія Чеботаря. На відео  керівник ДП «Спецсервіс» МВС Василь Петрівський начебто звітує Чеботарю про продаж піску через фірму-«прокладку». Підприємству МВС податкова передала цей пісок на реалізацію як безхазяйний, оскільки хоча він знаходиться на землі, що є власністю «Корпорації Віп Хауз», він був намитий без дозволу. За матеріалами кримінальної справи, ДП «Спецсервіс» продало пісок фіктивній компанії за мінімальною ціною.

У 2017 році Петрівський уклав з прокурором угоду про визнання винуватості. Суд дав йому 4 роки позбавлення волі умовно і оштрафував на 17 тис грн. Після вироку він залишився на посаді керівника ДП «Спецсервіс» МВС.

Також публікувалися аналогічні  відеозаписи  з кабінету Чеботаря, де він обговорював закупівлю рюкзаків з Олександром Аваковим. Згодом Чеботарю і Авакову навіть повідомили про підозру, проте в липні 2018 справу закрили.

Щодо походження відео, то його начебто записувало Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби безпеки України.

На відео щодо піску також фігурував начальник департаменту фінансового забезпечення МВС Олексій Тахтай. Сьогодні він є державним секретарем Міністерства внутрішніх справ.

У липні цього року Тахтай виграв позов про захист честі і гідності до автора матеріалу на сайті «Інфопорт», де згадувалася історія з піском.

Тахтай повідомив, що в ході розслідування кримінального провадження № 42015000000001349 – так званої «справи рюкзаків» або «справи Авакова» – не вдалося належно ідентифікувати всіх учасників розмов відеозаписі, зокрема, відсутня фонографічна експертиза. Запис розмов осіб, начебто присутніх на відео, визнаний в законному порядку змонтованим.

Тахтай зіслався на постанову прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Василя Кричуна про закриття кримінального провадження від 10» липня 2018 року. У постанові йдеться, що зазначений відеозапис містить ознаки монтажу, про що є відповідний експертний висновок експерта Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки і судових експертиз СБУ № 127/4 від 25.04.2018 року. Згідно з висновком, записи на оптичних дисках є копіями, які були ще і переформатовані в інший формат та під час їх дослідження експертом було виявлено багаторазове несистематичне мерехтіння, що є однією з можливих ознак монтажу. Однак, у зв’язку з відсутністю апарату запису (який було знищено) підтвердити чи спростувати наявність або відсутність ознак монтажу чи інших змін виявилося неможливим.

Київський райсуд Одеси встанов недостовірність інформації про участь Тахтая у попередній змові групою осіб щодо продажу піску.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *