Суд дозволив затримати підозрюваного у шантажі фігуранта НАБУ

Суд дозволив затримати учасника групи, що нібито вимагає в бізнесмена Олексія Федоричева 25 мільйонів доларів та корпоративні права на компанії.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 9 квітня.

Федоричев є підозрюваним у кримінальному провадженні за фактом незаконного заволодіння коштами ПАТ «ДПЗКУ».

За інформацією поліції, у 2014 році в Києві зорганізувалась група осіб, яка зібрала інформацію про бізнес Федоричева.

Було розроблено так званий план «Monaco» з метою стягнення власності Федоричева групою кредиторів, в тому числі приватних, а також ПАТ «ДПЗКУ». Нагадаємо, що сам Федоричев, за останніми даними, постійно проживає в Монако і в Україну не повертається.

З’ясовано, що майновий стан Федоричева стрімко погіршується і він вдався до запозичень на кабальних умовах у фінансових установах, які обслуговують клієнтів з низьким репутаційним порогом, а в забезпечення передав генеруючі активи, особисте майно і вдався до лізингу. Основний дохід Федоричев отримує від своїх часток у групі компаній «ТІС», а інші активи доходів практично не приносять та найчастіше є збитковими. Втрата часток у групі компаній «ТІС» мала б катастрофічні наслідки для Федоричева .

Крім того, Федоричева переслідують приватні кредитори-нерезиденти, зокрема компанії «Abbotswood International ltd» та «Kent Shipping & Chartering Ltd», а також правоохоронні органи. За наявності доказової бази rомпанії «N.KRAT GROUP» щодо зв’язків Федоричева з rомпанією «Lirtavis Enterprises LTD», перша готова організувати тиск на Федоричева шляхом кримінального переслідування Національним антикорупційним бюро України, прокуратурою м. Києва, правоохоронними органами США, кредитором – ПАТ «ДПЗКУ». У разі намірів Федоричева яким-небудь чином відчужити свої активи, доказова база буде передана до компетентних правоохоронних та інших органів під юрисдикцією в Україні та іноземних держав.

Зловмисники начебто підробили договір від 28.11.2017 про надання послуг адвоката, підписаний від імені Федоричева. У подальшому цей адвокат ознайомився з матеріалами справи в НАБУ, що дало підстави вважати вимоги ст. 278 КПК про вручення повідомлення про підозру виконаними та ініціювати звернення до Інтерполу про розшук Федоричева.

Федоричеву поставили незаконну вимогу придбати не пізніше 1.04.2018 корпоративні права компанії «Abbotswood International Limited» за 25 мільйонів доларів США і передати права на 100% часток статутного капіталу ТОВ «ТІС – Міндобрива» та 49,53 % статутного капіталу у ТОВ «ТІС».

За умови згоди Федоричева компанія «N.KRAT GROUP» вийде з проекту, а Федоричев отримає переваги у вигляді: 1) ненадання правоохоронним органам України, США та інших країн доказової бази про його зв’язки з rомпанією «Lirtavis Enterprises LTD»; 2) відмови Компанії «N.KRAT GROUP» від представництва інтересів ПАТ «ДПЗКУ»; 3) не переслідування у будь-якій формі (крім як при необхідності захисту від його недружніх дій в майбутньому); 4) всі інші частки в статутних капіталах товариства групи компаній «ТІС».

У випадку незгоди Федоричеву начебто погрожували психічним насильством, розголошенням відомостей, які б він хотів залишити у таємниці, дискредитацією та ініцюванням кримінальних проваджень під юрисдикцією іноземних держав, арештом майна, блокуванням виїзду чи в’їзду до деяких країн та ін.

У середині березня 2018 року зловмисники скерували кур’єром на адресу Федоричева пакет документів компанії «N.KRAT GROUP» з проектом «Monaco» в якому детально описані дії по заволодінню його грошовими коштами та активами в групі компаній «ТІС».

Крім того, за даними слідства, розроблено також схему заволодіння активами Федоричева на суму близько 61,8 млн доларів під назвою «Экспроприация экспроприатора». Для цього ДПЗКУ запропонували укласти договір з компанією «Conors Inc» (Канада) щодо розшуку активів Федоричева, накладення арешту на них та стягнення суми заборгованості, із наданням права управління цими активами з подальшим переходом права власності на них.

Зловмисники, за версією слідства, планували погасити заборгованість компаній Федоричева перед ДПЗКУ, а потім переоформити активи на себе.

У березні минулого року підозру у вимаганні в особливо великих розмірах повідомили уродженцю м. Біла Церква Київської області. Чоловіку вручили клопотання про взяття під варту, коли він був у медичному закладі. Після цього він самовільно, у супроводі трьох невідомих осіб, покинув лікарню і з тих пір оголошений в розшук. З ухвали вбачається, що цей чоловік нібито був представником канадської фірми, яка пропонувала контракт ДПЗКУ на розшук активів Федоричева.

У 2019 році суд призначав експертизу документів, які надсилались Федоричеву. У списку були роздруківка на 69 арк. з назвою «CONORS проект ЭКСПРОПРИАЦИЯ ЭКСПРОПРИАТОРА»; роздруківка на 3 арк. з назвою «проект «Контролируемый занос»; роздруківка на 6 арк. з назвою «ПРЕДЫСТОРИЯ И ПРЕДПОСЫЛКИ ПРОЕКТ АБ «АББОТСВУД»; аркуш зі схемою під назвою «Варіант дій щодо ініціювання кримінальних проваджень».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *