Суд ЄС вирішив, YouTube не відповідальний за розміщений на ньому контент, який порушує авторські права

Суд Європейського Союзу попередньо постановив, що YouTube, як і решта онлайн-платформ, загалом не є відповідальними, якщо викладений на них контент порушує авторські права. Але в окремих випадках відповідальними будуть і вони.

Про це йдеться в рішенні Суду ЄС, оприлюдненому у вівторок, 22 червня.

Суд вирішив, що оператори онлайн-платформ «у принципі самі не поширюють захищений авторським правом контент, викладений онлайн користувачами цих платформ».

Але, на думку Суду ЄС, якщо ці платформи знають про такий контент і роблять щось для його поширення, то їх можна притягти до відповідальності. Крім того, відповідальність для платформ може настати й у тому разі, якщо вони відмовляються впроваджувати засоби відстеження незаконного контенту в себе.

YouTube позитивно оцінив рішення Суду ЄС. У заяві, яку цитує AFP, платформа зазначила, що «підтримує право правовласників контенту на частину заробітку», і наголосила, що у зв’язку з цим за останній рік виплатила музичній індустрії чотири мільярди доларів.

Нагадаємо, що суд розглядав дві справи, пов’язані з відповідальністю за порушення авторських прав. Їх ще у 2018 році до Люксембурга направив Федеральний верховний суд Німеччини.

Перша справа стосується позову музичного продюсера Франка Пітерсона до YouTube та Google (як материнської компанії) через незаконну публікацію на платформі пісень і виступів співачки Сари Брайтман. Тоді YouTube видалив частину контенту, на який вказав Пітерсон, але не весь, і відтоді справа перебуває на розгляді в судах.

Другий позов подав у 2013 році нідерландський видавничий дім Elsevier проти хостинг-платформи Cyando. Остання обслуговувала сайти, на яких виклали книги Elsevier без дозволу видавця. Оскільки обидві справи стосувалися авторського права та платформ, Суд ЄС розглядав їх разом.

Тепер Федеральний верховний суд Німеччини має узяти до відома рішення Суду ЄС, а після цього — ухвалити остаточні вироки в обох справах.

Як зауважує Reuters, рішення Суду ЄС навряд чи вплине на інші аналогічні справи, оскільки ті стосуються подій до 2019 року. Тоді Євросоюз ухвалив більш жорстке законодавство щодо авторського права та відповідальності за нього платформ — так звану статтю 17.

Відповідно до цих змін, платформи зобов’язані встановити фільтри, щоб не допускати в принципі публікацію контенту, захищеного авторськими правами.

Правозахисники критикували це положення, стверджуючи, що воно може призвести до посилення цензури в країнах з авторитарними урядами. А творці контенту остерігалися, що не зможуть використовувати матеріали великих компаній навіть для створення пародійних роликів.

Наразі через пандемію коронавірусу не всі країни імплементували положення «статті 17» у національне законодавство.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *