Суд не покарав громадянку за репост про примусову вакцинацію від COVID-19

Тернопільський міськрайонний суд не став притягувати до відповідальності голову правління ВАТ «Текстерно» за поширення неправдивих чуток.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на постанову від 14 квітня.

Згідно з протоколом поліції, 5 лютого 2021-го жінка зробила Фейсбуці репост допису анонімного користувача, що визначений адміністрацією соцмережі як неправдивий. Зокрема, не відповідає дійсності інформація, що законопроєктом № 4142 в Україні планується примусова вакцинація.

За матеріалами справи, оперуповноважений СБУ зафіксував систематичне розміщення жінкою у Фейсбуці матеріалів, що можуть викликати паніку серед населення і порушення громадського порядку в частині дотримання карантинних обмежень.

10 січня опубліковано посилання на статтю про те, що COV1D-19 насправді є штамом звичайного грипу.

30 грудня громадянка зробила репост зображення літака і текстом: «Польща, Швеція та Норвегія подають позов проти ВООЗ. Затримані пілоти визнали обприскування хімічної речовини, яка призводить до хімічного пневміту!». Випадки обприскування території європейських країн токсичними хімічними речовинами з авіатранспорту не мають жодного підтвердження. Судових позовів до ВООЗ не подавалося.

Дописи визнані адміністрацією Фейсбук неправдивими на підставі перевірки фактчекерських організацій –  «Stopfake» і  «VoxCheck».

Але суд вважає що в протоколі поліції не розкрито суті адміністративного правопорушення. А саме, не наводяться критерії, за якими така інформація визнана недостовірною (наприклад, за критерієм невідповідності такої інформації офіційним джерелам), такого аналізу не проведено. Також не пояснюється, на яких підставах ототожнені поняття недостовірна інформація та неправдиві чутки. Не уточнено, як можуть проявлятися негативні наслідки поширення такої інформації.

Суд не переконався, що поширена інформація викликала паніку серед населення, чи якимось чином порушила громадський порядок. Тому в діях громадянки відсутній склад адміністративного правопорушення.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *