Суд оприлюднив повне рішення, яким стягує 4,3 млн компенсації співвласнику «Козирної карти»

Подільський суд Києва оприлюднив повний текст рішення, яким стягує співвласнику мережі ресторанів «Козирна карта» Андрію Задорожному 4,3 млн грн компенсації шкоди, завданої незаконними діями слідчих і прокурорів.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на рішення від 9 липня, оприлюднене 4 серпня.

У 2015 році той самий Подільський суд Києва виправдав Задорожного від звинувачень у шахрайському заволодінні 5 млн доларів «Родовід Банку». 

Після виправдання підприємець подав позов до держави, оцінюючи свою моральну шкоду у 100 млн грн.

Задорожний вважає, що незаконним притягненням до кримінальної відповідальності зганьблені честь і гідність позивача, завдано непоправної шкоди престижу і діловій репутації як відомого та успішного бізнесмена. Він протягом 417 днів перебував під вартою (екстрадиційним арештом) у в’язниці м. Осієк (Хорватія) і в цей час був позбавлений права на працю та отримання доходу. Враховуючи його дохід за період, що передував ув’язненню (850 тисяч гривень за чотири попередні квартали, або 70 834 гривні щомісячно), просив відшкодувати втрачений заробіток в сумі 961 тис. грн виключно за період ув’язнення (417 днів). На обгрунтування витрат на юридичні послуги в сумі 378 тис. грн представник позивача надав копії квитанцій та прибуткових касових ордерів на оплату правової допомоги адвоката.

Представники Офісу генпрокурора заперечували щодо позову, вказуючи, що тривалий строк кримінального переслідування обумовлюється тим, що Задорожний переховувався, у тому числі, за кордоном.

Суд позов задовольнив частково. Витрати на адвоката суд стягнув повністю, беручи до уваги, що вони надавались близько чотирьох років і були з висококваліфікованою правовою допомогою в рамках міжнародного співробітництва, що включало закордонні поїздки з метою захисту позивача, який перебував під екстрадиційним арештом). Так само повністю задоволено вимоги щодо втраченого заробітку.

Але заявлений розмір моральної шкоди у 100 млн гривень, на думку суду, не в повній мірі обгрунтований, не відповідає засадам розумності та є завищеним. Суд вирішив, що справедливо буде стянути суму більшу за мінімальну, передбачену законом, в сумі 3 млн грн.

В лютому 2019 «Козирна карта» припинила роботу, хоча раніше вважалася найбільшою мережею, в яку входило понад 100 дорогих і успішних закладів.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *