Суд пояснив, чому стягнув з Альперіна 35 мільйонів застави за ізраїльський паспорт

Апеляційні палата Вищого антикорупційного суду вважає, що адвокати Вадима Альперіна свідомо не отримали в Посольстві Ізраїлю довідку, в якій би зазначалося, коли саме було оголошено втраченим та анульовано його паспорт.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 16 квітня, якою суд звернув у дохід держави 35 млн грн застави за невиконання підозрюваним Альперіним обов’язку щодо здачі паспорта, який дає право виїзду за кордон.

Раніше суд першої інстанції відмовився стягувати заставу, взявши до уваги довідку Посольства держави Ізраїль у м. Києві від 24.02.2020, що закордонний паспорт держави Ізраїль на ім’я Альперіна скасований, та версію підозрюваного, він загубив паспорт восени 2019.

Апеляційний суд зауважив, що у довідці з посольства, не вказано дату, з якої скасовано паспорт. І достатньо аргументованих причин, через які сторона захисту не отримала в той самий спосіб інформацію щодо дати скасування паспорта, суд не почув. Також невідомо, щоб Альперін чи його дружина заявили про втрату паспорта до 29.11.2019, коли ухвалою суду було визначено обов’язок здати всі паспорти для виїзду за кордон. Факт втрати паспорта до 29.11.2019 ґрунтується тільки на усних поясненнях самого Альперіна, який зацікавлений у нестягненні застави. Натомість захист мав би довести це документально.

На думку колегії суддів, в першій інстанції слідчий суддя Мойсак безпідставно переклав тягар доказування на прокурора, в ситуації, коли втрату паспорта до застосування запобіжного заходу мала доводити саме сторона захисту. Від прокурора вимагається тільки довести, що такий паспорт видавався підозрюваному і був чинним на момент існування обов’язків. У той же час факт втрати паспорта чи його анулювання до початку дії обов’язків, покладених ухвалою про обрання запобіжного заходу, на думку колегії суддів, повинен доводити власник паспорта, чого Альперін не зробив.

Раніше за підозрюваного було внесено 70 млн грн застави. Оскільки інші обов’язки Альперін не порушив, то суд вирішив за можливе звернути в дохід держави лише половину вказаної суми. Водночас суд погодився з прокурором, що раніше визначена застава у 70 мільйонів не змогла гарантувати належне виконання Альперіним усіх покладених на нього обов’язків. Відтак суд збільшив заставу до 76,6 млн грн. і з урахуванням стягнення 35 млн грн зобов’язав доплатити 41,6 млн грн.

Із судового рішення вбачається, що в заставу були внесені гроші, отримані Альперіним у кредит від ТОВ «ФІНОД».

За версією детективів НАБУ, одеський бізнесмен Альперін створив злочинну організацію з числа працівників Київської митниці і представників комерційних структур з метою ввезення товарів і розмитнення їх за заниженою вартістю.

НАБУ вважає, що державним інтересам завдано понад 77,7 млн грн збитків. У справі 11 осіб підозрюваних.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *