Суд відмовився заочно арештувати Бахматюка

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 15 квітня.

Суд відмовив у задоволенні клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), який вимагав обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Олега Бахматюка, якого підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України у кримінальному провадженні №52019000000001195 від 21 грудня 2019 року, повідомляє FinClub.

Ухвала може бути оскаржена в Апеляційній палаті Вищого антикорупційного суду.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Олег Бахматюк, здійснюючи з 4 по 13 жовтня 2014 року фактичний контроль та керівництво діяльністю ПАТ «ВіЕйБі Банк» і ТОВ «Станіславська торгова компанія», будучи їх бенефіціарним власником та вигодонабувачем від їх діяльності, діючи умисно у власних корисних інтересах, у співучасті та за попередньою змовою з керівництвом ПАТ «ВіЕйБі Банк» і посадовцями НБУ організував за наведених обставин протиправне заволодіння стабкредиту НБУ на 1,2 млрд грн з передачею завідомо неліквідного забезпечення, унаслідок чого державі в особі НБУ завдано відповідної шкоди, йдеться в матеріалах суду.

Крім того, Олег Бахматюк підозрюється в тому, що здійснюючи у період з 3 жовтня по 21 листопада 2014 року фактичний контроль та керівництво діяльністю ПАТ «ВіЕйБі Банк», ПАТ «КБ «Фінанова Ініціатива», ТОВ «Птахофабрика Київська», ПрАТ «Агрофірма Березанська птахофабрика»,ТОВ «Карпатська нафтова компанія», діючи умисно у власних корисних інтересах, у співучасті та за попередньою змовою з керівництвом ВіЕйБі Банку, організував здійснення фінансових операцій з незаконно отриманими грошовими коштами стабкредиту НБУ з метою маскування джерела їх походження та місцезнаходження на 247,944 млн грн.

Відповідно до інформації з баз даних Державної прикордонної служби, Олег Бахматюк покинув Україну 23 жовтня 2019 року в 8:50 чартерним рейсом № YUPBB за маршрутом «Київ-Цюрих» та відтоді не повертався, на неодноразові виклики до органу досудового розслідування не з`явився, про поважні причини неявки не повідомив.

13 листопада Національне антикорупційне бюро України повідомило йому про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст. 27 ч.5 ст.191, ч.3 ст. 27 ч.3 ст.209 КК, у спосіб, визначений ст. 135 КПК, у зв`язку з переховуванням від органів досудового розслідування.

Вже 21 листопада НАБУ оголосило Олега Бахматюка в розшук, а 13 грудня – в міжнародний розшук, у зв`язку з тим, що достовірне місцеперебування його невідоме, він перебуває за межами України та не з`являється без поважних причин на виклики слідчого.

В зв`язку з тим, що Олег Бахматюк ухиляється від слідства, детектив НАБУ подав клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Адвокати Олега Бахматюка зазначали, що повідомлення про підозру необґрунтоване та безпідставне, до того ж не вручене Олегу Бахматюку у встановленому законом порядку, ризики заявлені органом досудового розслідування є надуманими, так як Олег Бахматюк від слідства не переховується, постійно проживає у Відні, повісток про виклик до слідчих не отримував, а досудове розслідування у кримінальному провадженні зупинене, що виключає можливість обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Суддя зазначив, що наведені НАБУ обставини обумовлюють наявність обґрунтованої підозри у вчиненні Олегом Бахматюком інкримінованих кримінальних правопорушень. Він константував, що Олегу Бахматюку було заочно оголошено про підозру, оскільки він залишив Україну на той момент. Тому НАБУ вручило повідомлення про підозру під розписку житлово-експлуатаційній організації за місцем проживання особи та адміністрації за місцем його роботи. Крім того, з метою додаткового інформування Олега Бахматюка йому були направлені фотокопії письмового повідомлення про підозру та пам`ятки про процесуальні права та обов`язки підозрюваного через месенджери Viber, WhatsUpp, Telegram на його номер мобільного телефону та засобами поштового зв`язку за адресою реєстрації та адресою знаходження його житлового будинку.

Але суд відмовив у заочному арешті.

Він зазначив, що 13 грудня НАБУ на адресу Національного Центрального бюро Інтерполу спрямувало лист-запит № 0435-192/44185 для міжнародного розшуку підозрюваного Олега Бахматюка в межах країн-учасниць Інтерполу. На думку прокурора, факт винесення органом досудового розслідування постанови про оголошення в міжнародний розшук підозрюваного та її скерування до Інтреполу є початком перебування особи в міжнародному розшуку. “Однак такі твердження є безпідставними, оскільки саме лише скерування постанови про оголошення особи в міжнародний розшук до Робочого апарату Національного Центрального бюро Інтерполу не доводить факту перебування підозрюваного в міжнародному розшуку”, – зазначив суд.

Згідно пошукових систем Інтерполу Олег Бахматюк у міжнародному розшуку не значиться. За таких обставин неможливо зробити безперечний висновок про перебування особи в міжнародному розшуку, констатує суд. При цьому, як вбачається з наданого стороною захисту листа, Олег Бахматюк проживає у Відні, що може вказувати на легальне перебування у Австрії. Якщо це так, то він вважається особою, яка постійно проживає за кордоном, а не особою, яка тимчасово відсутня за місцем свого проживання в Україні.

При цьому досудове розслідування у кримінальному провадженні №52019000000001195 від 21 грудня 2019 року було зупининено ще 2 січня 2020 року прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. А клопотання про арешт, спрямоване на забезпечення подальшого міжнародного розшуку, є процесуальною дією, тому потребує відновлення досудового розслідування у провадженні. Через це суд відмовив в заочному арешті Олега Бахматюка.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *