Суд відновив повідомлення про підозру адвокатові у справі про торгівлю посадою

Октябрський райсуд міста Полтави продовжив тримання під вартою адвоката, який підозрюється у замаху на шахрайське заволодіння коштами групою осіб.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на ухвалу від 25 серпня.

За версією слідства, у адвокат і ще два його спільники хотіли обманом отримати 200 тисяч доларів за працевлаштування потерпілого на керівну посаду в Північно-Східному міжрегіональному головному управлінні Державної інспекції містобудування України. Потерпілого переконали, що потрібно дати вперед 10%. У кінці травня цього року, одержавши 20 тисяч доларів, адвокат був затриманий.

Підозрюваного помістили під варту із альтернативою застави в 1,99 млн грн.

6 серпня суддя Октябрського суду Едуард Сініцин скасував повідомлення про підозру в цій справі і після засідання ще виправив описку в своєму рішенні — доповнивши його словами, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, обраний 28 травня 2021 року, скасовується.

Повний рішення, яким скасовано повідомлення про підозру, досі не оприлюднений. Полтавський апеляційний суд вже встиг його скасувати. Із апеляційної ухвали вбачається, які були причини попереднього рішення.

Суддя Сініцин погодився, що що підозру адвокату пред’явлено уповноваженою особою. Підозру скасовано з тих підстав, що у повідомленні про підозру відсутні посилання на положення КПК, що регулюють порядок здійснення повідомлення. Апеляційний суд з’ясував, що кримінальний процесуальний кодекс не передбачає необхідності зазначення у повідомленні про підозру статей таких статей процесуального кодексу.

Вирішуючи питання про виправлення описки, суддя суттєво змінив зміст судового рішення, а не просто усунув його неточності. А саме скасував запобіжний захід, хоча на той момент вже діяла нова ухвала, якою продовжено тримання підозрюваного під вартою.

19 серпня після скасування рішення чоловік знову був узятий під варту в залі суду.

Підозрюваний має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю з 1996 року. Має постійне місце проживання в Києві, не судимий, має наукову ступінь — кандидат юридичних наук, учасник бойових дій  в Афганістані, працює на посаді начальника відділу підготовки прокурорів з підтримання публічного обвинувачення в суді Інституту спеціальної підготовки Національної академії прокуратури України, має нагороди та відзнаки: нагороджений медаллю «За відвагу», відзнака «Почесний працівник прокуратури», відзнака «Подяка за сумлінну службу в органах прокуратури», відзнака «Ветеран прокуратури України».

В останньому засіданні адвокат говорив, що його підзахисний сам бажає, щоб скоріше було завершено розслідування, співпрацює зі слідством. Він про домашній арешт в нічний час, але суд запобіжний захід не змінив.

Суд вважає, що чоловік може незаконно впливати на свідків, оскільки знає їх місце проживання.

Крім того, у кримінальному провадженні ще залишаються не проведені численні слідчі дії та судові експертизи. Перебуваючи на волі, підозрюваний може ухилятися від таких слідчих дій.

Наразі місцезнаходження двох інших підозрюваних встановлюється. Тому запобіжних заходів поки не обрали. Попередньо розслідування продовжено до 26 листопада.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *