Суд виніс вирок адвокату Радику, який працював, втративши право на заняття адвокатською діяльністю

Шевченківський суд Києва виніс вирок за підроблення офіційних документів (ордерів адвоката) та їх використання.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 17 травня.

У 2015 році адвокат Іван Радик  рішенням Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Хмельницької області позбавлений права на заняття адвокатською діяльністю.

У вироку йдеться про чотири епізоди в січні-лютому 2016-го, коли він надавав правову допомогу свідку під час дачі показань у СБУ. Радика звинуватили у підробленні документів – внесенні неправдивої інформації до ордерів адвоката щодо наявності права на заняття адвокатською діяльністю на підставі свідоцтва. Одного разу слідчий СБУ перевірив інформацію про в реєстрі адвокатів і дізнався, що цей адвокат не має права займатися адвокатською діяльністю. Слідчий вніс дані в ЄРДР і доручив займатися справою своєму колезі.

Обвинувачений у суді переконував, що нічого не знав про рішення КДКА, а вперше почув про це від слідчого СБУ. Дисциплінарна комісія нібито його не викликала, заочно розглянула та ухвалила рішення, тому він потім оскаржував це в суді, який залишив все без змін.

У вироку наведено показання свідка, за чиєю заявою Радика позбавили права на зайняття адвокатською діяльністю. Цей чоловік стверджував, що обвинувачений захопив його підприємство – став директором і засновником за підробленими документами. Свідок розповів, що якось випадково зустрів Радика на Подолі в ресторані «Віденська садиба». Той сидів за столом сам. Привітавшись, свідок намагався поговорили із Радиком з метою припинення його злочинних дій, повідомив, що його позбавили статусу адвоката за їхніми скаргами. Свідок вважає, що Радик жодним чином не відреагував на повідомлену інформацію, лише «посміхався та клеїв дурня».

 

Суд дійшов до висновку, що вина обвинуваченого повністю доведена. Рішення КДКА направлялося на адресу, вказану Радиком в реєстрі адвокатів України, однак було повернуто неодноразово за закінченням терміну зберігання. Також з рішення КАДКА вбачається, що Радик неодноразово викликався, однак письмових своїх пояснень не надав та не з’явився. Це рішення КДКА не скасовано, адміністративні позови Радика залишені без розгляду. Твердження обвинуваченого про те, що він змінив робочу адресу і про це знало КАДКА Хмельницької області, та він не знав про існування зазначеного рішення, нічим не підтверджуються. Суд не вірить, що адвокатом протягом всього періоду розгляду скарг щодо його діяльності в КДКА Хмельницької області не цікався його перебігом та наслідками прийнятих рішень, не перевіряв реєстр адвокатів. Крім того, суд бере до уваги показання свідка, який стверджує, що говорив обвинуваченому про прийняте рішення. Хоча даний свідок і скаржився в КДКА щодо дій обвинуваченого, у суду не має підстав не довіряти цьому свідку, його показання є логічними та послідовними.

За підроблення документів та їх використання суд призначив по 2 роки обмеження волі.

Суд призначив за ці злочини по 2 роки позбавлення волі. Але звільнив підсудного від кримінальної відповідальності на підставі п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України, оскільки з дня вчинення злочину і до дня набрання вироком законної сили минули 5 років – у разі вчинення нетяжкого злочину.

Нагадаємо, що  Іван Радик також є обвинуваченим у справі ДП «Нацпроект «Повітряний експрес», що слухається Вищим антикорупційним судом. Із 3 вересня 2016 року його було взято під варту і змінено запобіжний захід тільки в березні 2020-го.

У 2018 році в справі «Повітряного експресу» Радику призначали стаціонарну судово-психіатричну експертизу, яка згодом підтвердила його осудність. На думку прокурора, Радик імітував душевне захворювання, щоб бути звільненим від кримінальної відповідальності, чим майже на рік призупинив розгляд справи по суті.

За версією обвинувачення, юрист Радик перерахував 81,95 млн грн від ДП «Нацпроект «Повітряний експрес»на рахунки підконтрольних компаній. У подальшому, вказані кошти були зняті та розподілені між учасниками схеми.

Другим обвинуваченим у цій справі є Геннадій Дьяченко, тимчасовий в.о. директора «Повітряний експрес». Він перебуває у розшуку і його судять заочно.

Радик починав кар’єру на початку 2000-х як арбітражний керуючий, був адвокатом, значився засновником, директором чи бухгалтером близько 600 компаній. Як адвокат неодноразово притягався до дисциплінарної відповідальності. У 2015 Радика позбавлено права на заняття адвокатською діяльністю за систематичне порушення правил адвокатської етики, що підриває авторитет адвокатури України.

 

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *