Суд вважає, що замначальника Управління патрульної поліції Одещини сам ініціював передачу хабара і виправдав водія

Суд виправдав чоловіка від звинувачень у пропозиції хабара за недоведеністю в його діях складу злочину.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок Київського райсуду Одеси від 8 липня.

У лютому 2018 року в Одесі патрульні зупинили водія з ознаками алкогольного сп’яніння, але той відмовився проходити медогляд. За кілька днів чоловік начебто прийшов в управління патрульної поліції вирішити питання, щоб його не притягали до адмінвідповідальності і повернули посвідчення водія. За матеріалами справи, він запропонував 1000 доларів заступнику начальника Управління патрульної поліції в Одеській області. Останній написав рапорт. Далі відбулася передача коштів.

Основою обвинувачення стали показання свідків з числа працівників патрульної поліції, а також відео та аудіо записи спостереження за особою і контролю за вчиненням злочину.

Але суд вирішив, що здобуті докази не можна покласти в основу обвинувачення, оскільки частина із них здобута з грубими порушеннями, а інші – не підтверджують прямо чи опосередковано існування обставин, про які зазначено в обвинувальному акті.

Обвинувачений повідомив, що поліцейський сам запропонував допомогу і сказав принести 1000 доларів, пояснив, що це штраф. Коли він приніс гроші, то заступник начальника Управління патрульної поліції в Одеській області підсунув папку і сказав покласти їх туди.

У витягу з кримінального провадження від 7 лютого 2018 йдеться, що 9 лютого 2018 приблизно о 12:05 чоловік надав неправомірну вигоду в сумі 1000 доларів США начальнику управління відділу чергової служби УПП в Одеській області.

Це свідчить, що працівники правоохоронних органів заздалегідь 07.02.2018 знали, що буде відбуватися 09.02.2018 року о 12:05 годині. Суд не прийняв такий витяг з ЄРДР як належний та допустимій доказ. А відтак враховуючи практику Європейського суду з прав людини щодо доктрини «плодів отруєного дерева», суд визнав недопустимими похідні докази.

Суд дійшов висновку, що саме заступник начальника Управління патрульної поліції в Одеській області був ініціатором надання йому неправомірної вигоди.

Крім того, адміністративна справа водія 8 лютого була скерована до суду, тому 9 лютого чиновник йому допомогти об’єктивно не міг.

Із відеозапису з прихованої камери, вбачається, що саме замначальника поліції веде розмову, повторно з’ясовує анкетні дані водія , причини та обставини візиту і з його боку відбувається ініціювання надання йому неправомірної вигоди. А обвинувачений сам не намагається дати грошові кошти, а виконує вказівки після того як замначальника поліції підсунув папку для передачі грошей.

Був досліджений флешнакопичувач, на якому зберігаються сім файлів з двома відеозаписами, що є нарізками з цілого запису, які постійно перериваються. На одному відеофайлі можна побачити вхід оперативних працівників правоохоронних органів та прокурора, які представляються, але з даного запису не вбачається наявність понятих. З іншого відеофайлу видно, що працівники правоохоронних органів ведуть оперативні слідчі дії за відсутністю захисника, а права особі роз’яснюються в кінці, що явно суперечить законодавству. Поняті в суді допитані не були, прокурор відмовився їх доставляти, встановити їх місцезнаходження не вдалося, що, як вважає суд, ставить під сумнів, що вони взагалі були.

Суд виправдав чоловіка у зв’язку з недоведеністю його причетності до вчинення злочину.

У травні минулого року суд закрив справу за водіння у нетверезому стані у зв’язку із закінченням строку притягнення до адмінвідповідальності (три місяці). До цього розгляд двічі відкладався: спочатку порушник хворів, а потім був відрядженні.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *