Суд зняв арешт з акцій Полтавського ГЗК Жеваго

Апеляційний суд Києва зняв арешт з 50,3% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Ferrexpo Poltava Mining), який належить Ferrexpo AG Switzerland.

Як повідомляє Ferrexpo, рішення Апеляційного суду Києва є остаточним у цій справі і заключним етапом апеляційного процесу.

У січні 2020 року суд арештував 50,3% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (Ferrexpo Poltava Mining) через виведення грошей з банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго, який є гендиректором і найбільшим акціонером компанії Ferrexpo.

Нагадаємо, 27 вересня 2019 року колишньому народному депутату Костянтину Жеваго повідомили про підозру в причетності до розтрати 2,5 млрд грн банку «Фінанси та Кредит», де він є бенефіціарним власником.

Банк «Фінанси та Кредит» збанкрутував у 2015 році. На момент прийняття рішення про неплатоспроможність банку його акціонером був Жеваго, який володів часткою в 97,67%.

Шевченківський суд Києва 1 жовтня зобов`язав Жеваго сплатити 1,5 млрд грн на користь Національного банку.

У 2015 році Костянтин Жеваго уклав з Нацбанком договір поруки про погашення кредитів рефінансування за рядом кредитних договорів, взявши на себе особисті зобов’язання за погашення заборгованості банку «Фінанси та Кредит» перед НБУ.

Оскільки Жеваго демонстрував небажання виконувати взяті на себе зобов’язання за договором поруки, у грудні 2015 року Нацбанк звернувся до суду з метою стягнення заборгованості в судовому порядку. Судовий процес тягнувся майже 3,5 роки, оскільки опонент використовував усі можливості для його затягування.

9 жовтня 2019 року ГБР оголосило Жеваго в національний розшук у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та Кредит».

11 жовтня НАБУ повідомило ексдепутату про нову підозру через недостовірне декларування в 2015-2017 роках на суму понад 19 млн грн.

3 грудня суд дозволив арештувати Жеваго, який підозрюється у розтраті 2,5 млрд грн банку «Фінанси та кредит». Жеваго також знаходиться в міжнародному розшуку.

26 грудня Національний банк розпочав примусове стягнення з ексвласника банку «Фінанси та Кредит» Костянтина Жеваго 1,5 млрд грн за рішенням суду.

У квітні 2020 року Верховний Суд відмовився задовольнити касацію Жеваго щодо стягнення з нього 1,54 млрд грн боргу з рефінансування на користь НБУ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *