Судді Верховного суду України у відставці звернулись до Президента та Голови Верховної ради щодо антиконституційності штучно створеного Верховного суду (без України)

Судді Верховного суду України Бойко В. Ф., Кононенко В. І., Макаренко М. М.,  Пекний С. Д.,  Таран Т. С., Філатов В. М., Шелест М. А., Харченко О. М., Цитович М. М., Арестенко А. М., Буніна О. І., Гнатенко А. В., Драга В. П., Кисельова О. М., Косенко В. Й., Коновалов В. М. звернулись до Президента України та Голови Верховної ради України щодо недолугої судової реформи та незаконності “реформування” найвищої судової інстанції – Верховного суду України.

Приводимо текст в оригіналі:

Президенту України Порошенку П. О. Голові Верховної Ради України Парубію А. В.

Шановні пане Президенте, пане Голово!

Заздалегідь вибачаємось за не зовсім дипломатичну лексику та різкий тон звернення. Але, на нашу думку, в ситуації, що нині склалася, потрібно не слідкувати за тональністю, а кричати, не підбираючи слів.

Нам соромно, нам боляче дивитися на те, що нині відбувається з державною структурою, яка мала залишатися і завжди, хоч би які політичні вітри налітали, бути вищою судовою інстанцією країни. На жаль, бульдозерні «новації» з боку минулої влади змінилися імітацією великих перемін у Верховному Суді України, що її започаткували керманичі нинішні. Але в обох випадках маємо кричущі приклади ігнорування Основного закону – Конституції України.

За великим рахунком, вищої судової інстанції, яка існувала сто років, сьогодні немає, а те, що створено натомість – антиконституційна, зведена абияк споруда, неспроможна здійснювати свою місію – бути вершиною професійності та еталоном правосуддя.

Ми, хто пропрацював суддями Верховного Суду України більше 20 років кожен, не можемо спокійно спостерігати, як колишній центр правосуддя країни, осереддя досвіду, інтелекту та мудрості, перетворюється на місце торгу, демонстрації хворобливих амбіцій та, зважаючи на останні події з не допуском працівників на посадові місця роботи, правового нігілізму. Де це в світі видано, щоб у Верховному суді демонстрували ганебні приклади зневаги до права і закону!

Ми занепокоєні, а точніше обурені тим, що десятки суддів та працівників Верховного Суду України, кого нині після команд відомо звідки безпідставно відсторонили від роботи, а отже від їх конституційних прав і обов’язків. Таким чином охоронці ефемерних, далеких від реальних справ конструкцій потопталися уже навіть не по правах, а по гідності людей.

Реформи – це те, що в підсумку призводить до покращення, оптимізації, наближення до інтересів людей. Скажіть на милість, але без лукавства: кілька разів реформована судова система сьогодні досягла оптимальності? В ній доведена до зразкової головна функція – якісно та вчасно розсуджувати? Зрештою, наблизилось нині правосуддя до простого громадянина? Відповіді очевидні. Не додала правосуддю оптимальності оця катавасія з Верховним Судом України, адже, немов реактивний двигун до воза, взято чуже і так-сяк приліплене до засмиканої невмілими реформами судової інстанції. Ніхто, в тому числі й самі ініціатори з реформаторами, навіть не можуть збагнути, що ж то воно вийшло в результаті великих зусиль? У світі не знайти прецедентів, бо знову винайшли український велосипед, але вкотре він чомусь виявився з квадратними колесами. Тільки виникає природне запитання: для чого ж стільки зусиль та державних коштів витрачено? І те: а хто відповідатиме за велику купу наламаних у правосудді дров?

Сподіваємося, що Ваше рішення буде до останньої букви звірено з Конституцією України. І це виб’є підпорки з-під конфлікту, адже за законом з Верховним Судом України слід вчиняти зовсім не так, як це зроблено: формально – з демократичною помпою, а фактично – зі знущаннями над законами та елементарною професійністю. А здорові сили з високою суддівською кваліфікацією, котрі нині стоять під ворітьми суду та витрачають зусилля на боротьбу з бюрократією, зможуть відновити істинний Верховний Суд України. Впевнені в цьому. За умови, якщо буде на те Ваша політична воля.

Сміємо нагадати, що відповідно до положень, передбачених ч. 5 ст. 116 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» від 03.10.2017 р., за суддею, звільненим за його заявою про відставку, зберігається звання судді. А тому нам не все одно, що діється з нашою судовою системою взагалі і Верховним Судом України зокрема.

За дорученням суддів Верховного Суду України у відставці:

Макаренка М. М.,  Пекного С. Д.,  Таран Т. С., Філатова В. М., Шелеста М. А., Харченка О. М., Цитовича М. М., Арестенка А. М., Буніна О. І., Гнатенко А. В., Драги В. П., Кисельова О. М., Косенка В. Й., Коновалова В. М.

підписали Судді Верховного Суду України у відставці:
Бойко В. Ф. (Голова Верховного Суду України з 1994 по 2002 роки)

Кононенко В. І. (Суддя Верховного Суду СРСР та Верховного Суду України).

Судді Верховного суду України у відставці звернулись до Президента та Голови Верховної ради щодо антиконституційності штучно створеного Верховного суду (без України)

Судді Верховного суду України у відставці звернулись до Президента та Голови Верховної ради щодо антиконституційності штучно створеного Верховного суду (без України)

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply
  1. Вячеслав Ганжа
    Вячеслав Ганжа says:

    короче, весь пафос обращения, в конечном итоге свелся к просьбе оставить звание судьи, льготы и пенсию

    Відповіcти

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *