Суддю Васалатія звільняють за скасоване рішення стягнути з держави 148 мільйонів

Перша Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя винесла подання про звільнення судді Оболонського суду Києва Костянтина Васалатія.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на рішення ВРП від 4 березня.

У 2018 році Васалатій ухвалив стягнути з державної казначейської служби України 148 млн грн відшкодування матеріальної шкоди, завданої діями прокуратури м. Києва. Гроші стягувалися на користь громадянки Лоріни Ісак.

У 2010 році бізнесмен Валентин Ісак, стосовно якого розслідувалась кримінальна справа, керуючись порадою адвоката, переоформив корпоративні права у ТОВ «Творча майстерня «Вісак» і ТОВ «Вісак» на свою неповнолітню дочку Лоріну. Кримінальна справа була порушена прокуратурою Оболонського району Києва за заявою Гаріка Корогодського Г. щодо посадових осіб «Трест Київміськбуд-1» про заволодіння майном шляхом обману. Валентин Ісак був акціонером і головою правління цього підприємства. У зв’язку з кримінальним переслідування він виїхав до Молдови, був заочно арештований і оголошений в розшук. Тільки у 2015 справу закрили.

У червні 2016 Дніпровський суд Києва за позовом Ісака визнав договори дарування компаній недійсними, оскільки їх укладено під під впливом тяжких обставин, пов’язаних із кримінальним переслідуванням, загрозою втрати та конфіскації майна. 

У 2018 році дочка Ісака звернулася до Оболонського суду Києва із позовом про відшкодування їй матеріальних збитків від визнання договорів дарування недійсними. Вона повідомила, що не знала про тяжкі обставини, а саме кримінальну справу, що змусило батька зробити їй такий подарунок. І якщо станом на 2010 рік частки компаній коштували 25 млн грн, то на 2016 вартість корпоративних прав оцінювалась у 148 млн грн. Суддя прийняв рішення на користь позивачки і ухвалив стягнути з держави 148 млн грн шкоди, що завдана діями прокуратури. За кілька місяців це рішення скасував апеляційний суд, а прокуратура Києва подала скаргу на суддю Васалатія до Вищої ради правосуддя.

У скарзі йдеться, що Васалатій повністю проігнорував заперечення відповідача і ніяк не пояснив, які дії прокуратури є неправомірними і чому, яких збитків зазнала позивачка, зокрема, і з урахуванням того, що компанії вона отримала безоплатно, як подарунок. Судове рішення про визнання договорів дарування недійсними не встановлювало ніяких порушень у діях прокуратури Києва, яка не була стороною цих договорів і не може відповідати у зв’язку з визнанням їх недійсними.

При цьому Васалатій має 15 років стажу роботи на посаді судді, тому не міг не знати про порядок розгляду спорів про стягнення шкоди з органів прокуратури.

Сам суддя пояснював, що діяв із дотриманням законодавства, об’єктивно і неупереджено. Крім того, вказав, що його рішення вже скасоване і не матиме наслідків для прокуратури і його хочуть покарати за скасоване рішення, тому просив закрити дисциплінарну справу.

Дисциплінарна палата ВРП вважає, що характер допущених суддею порушень чітких та зрозумілих за змістом вимог процесуального законодавства дає підстави вважати, що такі дії судді виходять за межі простої суддівської помилки і є проявом грубої недбалості при здійсненні правосуддя. Водночас обставин, які вказували б на умисність дій судді не встановлено.

Раніше суддя Васалатій вже тричі притягувався до дисциплінарної відповідальності. У 2017 отримав попередження, а у 2019 двічі був відсторонений від посади і направлявся до Національної школи суддів для проходження курсів підвищення кваліфікації.

Голова Оболонського суду Дев’ятку у характеристиці написав, що Васалатій працює над підвищенням кваліфікації, вивчає нове законодавство та судову практику.

У ВРП вважають що суддя допустив поведінку, що порочить звання судді і підриває авторитет правосуддя, грубо знехтував своїми обов’язками судді, а відтак має бути звільнений.

Як відомо, Васалатій входив до колегії суддів, яка в січні 2019 винесла перший вирок експрезиденту Януковичу у справі про державну зраду.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *