Суди 20 разів зобов’язали Приватбанк погасити прострочені борги перед НБУ

У листопаді-грудні 2017 року Госпсуд м. Києва задовольнив позови ще трьох структур, пов’язаних з екс-власниками Приватбанку, та зобов’язав цей націоналізований банк погасити борги перед НБУ по кредитам рефінансування.

Йдеться про позови

– ТОВ «Агротермінал Логістік» (власник зернового терміналу «Бориваж») – у судовій справі №910/15405/17;
– ПрАТ “Готель Жовтневий” (власник готелю «Жовтневий» у центрі м. Дніпра) – у справі №910/17046/17;
– ПрАТ “Дніпрометалсервіс” – у справі №910/15500/17.

Як писав Finbalance, раніше аналогічні рішення були винесені судами в справах за позовами ПАТ «Покровський гірничо-збагачувальний комбінат»; ПАТ «Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат»; ПрАТ «Товкачівський гірничо-збагачувальний комбінат»; ТОВ «Поділ Нерухомість»; ТОВ «Міжнародний аеропорт “Дніпропетровськ»; ТОВ «Ерлан»; ТОВ «Приватофис»; ТОВ «Акватера»; ТОВ «Укрінтерінвест»; ТОВ «Імме»; ПАТ «НДІАВТОПРОМ»; ПАТ “Проектно-пошуковий інститут “Південмедбіосинтез”; Тровелко Холдінгз Лімітед. Крім того, ТОВ «Арлан» і АТ “УКРНДІІНЖПРОЕКТ” домоглися рішень на свою користь не лише в суді першої, але й апеляційної інстанції (див. тут і тут).

Суди задовольняють позови “приватівських” структур (які укладали з НБУ договори іпотеки й договори застави для забезпечення боргових зобов’язань Приватбанку перед Нацбанком по кредитам рефінансування) на підставі того, що Приватбанк на вимогу самого ж Нацбанку утримується від погашення рефінансу (хоча націоналізований банк має змогу виплатити відповідні борги), щоб тим самим дати підстави для НБУ в рахунок боргу звернути стягнення на активи «приватівців», які були передані для Нацбанку в заставу по рефінансуванню. На думку судів, такий підхід НБУ та Приватбанку порушує права “приватівських” компаній.

За даними НБУ, на 01.12.2017 борг Приватбанку перед Нацбанком по рефінансуванню становив 12 млрд грн (з них 11,8 млрд грн – прострочена заборгованість), зменшившись за 11 місяців 2017 року на 6 млрд грн (із 18 млрд грн на 01.01.2017).

Раніше в Нацбанку заявляли, що борги Приватбанку по рефінансу забезпечені не лише різними активами «приватівців», але й особистою порукою Ігоря Коломойського. Прес-служба Приватбанку в коментарі для Finbalance визнавала, що погашення банком рефінансування призводить до зменшення зобов’язань Ігоря Коломойського як поручителя. На фоні цього І. Коломойський подав низку позовів до НБУ про розірвання договорів поруки.

За словами юристів та фінансистів, проблема для НБУ полягає в тому, що перед тим, як висувати боргові вимоги до поручителів, Нацбанк мав би визнати Приватбанк проблемним, а то й неплатоспроможним.

Як писав Finbalance, суди вже задовольнили низку позовів «приватівських» структур до НБУ та розірвали іпотечні договори та договори застави, які позивачі уклали з НБУ як забезпечення боргових зобов`язань Приватбанку по рефінансу.

Як наслідок НБУ втратив право на ангар для літаків аеропорту “Дніпропетровськ”; вагони ПАТ “Покровський гірничо-збагачувальний комбінат” і ПАТ “Дніпроазот”; завод “Біола”, готель “Жовтневий” та ще кілька об`єктів комерційної нерухомості в м. Дніпро.

Також Нацбанку не вдається відбити у “приватівців” зерновий термінал “Бориваж”.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

1 reply
  1. Василий Цвиркун
    Василий Цвиркун says:

    НБУ постоянно за счет населения докапитализирует Приватбанк, чтобы тот вернул обратно деньги, но уже как свои? Интересная рокировка….

    Відповіcти

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *