Суди на вимогу ДІУ “схлопнули” її борги і права вимоги до Дельта Банку на 400 млн грн

22 жовтня Госпсуд м. Києва задовольнив позовні вимоги Державної іпотечної установи до ліквідатора Дельта Банку в справі №910/10418/18 та визнав припиненим зобов`язання ДІУ перед Дельта Банком щодо сплати відсоткового доходу на 80,6 млн грн за дев’ятий відсотковий період за облігаціями ДІУ 2013 року серій «А3», «В3», «С3».

Згідно з судовими матеріалами, Дельта Банк є власником облігацій ДІУ на 1,7 млрд грн. При цьому Дельта Банк до визнання його неплатоспроможним передавав для ДІУ в заставу (як забезпечення по депозитним зобов’язанням) майнові права на активи, які оцінювалися на 3,87 млрд грн. Після банкрутства Дельта Банку ДІУ звернулася до Фонду гарантування з вимогою по вкладам на суму 3,5 млрд грн, з яких ФГВФО визнав вимоги на 3,3 млрд грн.

Свої позовні вимоги ДІУ обгрунтовувала відмовою Дельта Банку зарахувати зустрічні однорідні вимоги, при тому, що після початку процедури виведення з ринку вже проводилося відповідна операція на суму 161 млн грн (за третій та четвертий відсоткові періоди по облігаціям). Дельта Банк наполягав на тому, що після затвердження ліквідаційної маси таке зарахування неможливе. Водночас суд дійшов висновку, що ст. 601 Цивільного кодексу та ст. 46 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» таки дозволяють провести зарахування зустрічних однорідних вимог.

Як писав Finbalance, 31.05.2018 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ліквідатора Дельта Банку та лишив без змін рішення судів нижчих інстанцій у справі №910/4413/17, якими частково було задоволено позов ДІУ та визнано припиненим зобов`язання ДІУ перед Дельта Банком щодо сплати відсоткового доходу за п`ятий та шостий відсоткові періоди за вказаними облігаціями в розмірі 161 млн грн, з огляду на наявність боргу Дельта Банку перед ДІУ за договором банківського рахунку. Таким чином, було здійснено зарахування зустрічних однорідних вимог.

29.05.2018 Верховний Суд у рамках іншого судового спору (справа №910/12608/17) з аналогічних підстав визнав припиненим зобов’язання ДІУ перед Дельта Банком на 80,6 млн грн щодо сплати відсоткового доходу за сьомий відсотковий період.

24.09.2018 Госпсуд м. Києва задовольнив ще один позов ДІУ (справа №910/1340/18) та визнав припиненими зобов’язання перед Дельта Банком щодо сплати відсоткового доходу за восьмий відсотковий період за облігаціями серій “A3”, “B3”, “C3” знову ж таки на суму 80,6 млн грн.

Таким чином, суди на вимогу ДІУ “схлопнули” його борги та права вимоги до Дельта Банку на понад 400 млн грн (на додаток до 160 млн грн, які були добровільно “схлопнуті” Фондом гарантування).

Нагадаємо, 12.06.2018 Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов НБУ до Дельта Банку в справі №910/6514/17 про звернення стягнення на предмет застави – облігації ДІУ серії С3 та В3 з погашенням у листопаді-грудні 2020 року на суму 924 млн грн – в рахунок сплати боргу Дельта Банку перед НБУ по рефінансуванню. НБУ констатував, що облігації ДІУ (випущені, до речі, під гарантії Кабміну) включені у ліквідаційну масу Дельта Банку для позачергового задоволення вимог Нацбанку. Але суд наголосив, що порядок задоволення забезпечених заставою вимог НБУ має здійснюватись у порядку, визначеному спеціальним Законом “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” (зокрема, статтею 51), і застосування цього закону є пріоритетним щодо Закону “Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень”, на який посилався позивач.

Як писав Finbalance, 19.07.2018 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу ДІУ та лишив без змін рішення судів нижчих інстанцій в справі №910/7084/16, якими було задоволено позов ліквідатора Дельта Банку та визнано недійсним договір застави майнових прав №Д-2/2015 від 04.02.2015 (був укладений як забезпечення депозитних зобов’язань Дельта Банку перед ДІУ, предмет застави – права вимоги Дельта Банку на 1,23 млрд грн за кредитними договорами з ПАТ “АвтоКрАЗ”, ТОВ “Ніко Інвест”, ТОВ “АТЛ”).

Як заявляв ФГВФО, кілька договорів застави були визнані недійсними в судовому порядку в рамках кількох спорів. ДІУ безуспішно домагалася перегляду судових рішень по справах №910/7083/16 та №910/6052/16 (на кону – права вимоги за кредитами відповідно на 1,2 млрд грн та 1,4 млрд грн).

Фонд гарантування заявляв, що 20.09.2018 Верховний Суд своїм рішенням “поставив остаточну крапку у спорі між АТ «Дельта Банк» та Державною іпотечною установою щодо нікчемності договорів забезпечення на загальну суму більше 3,8 млрд грн” (справа №910/23321/17). Тут йшлося про оскарження Державною іпотечною установою дій та рішення ліквідатора Дельта Банку щодо виявлення ознак нікчемності договорів застави та договорів відступлення права вимоги.

“Кредитний портфель, переданий у заставу ДІУ на суму більше 3,8 млрд грн, залишився у володінні АТ «Дельта Банк». Кошти від продажу даного кредитного портфелю будуть спрямовані на погашення вимог усіх кредиторів АТ «Дельта Банк» відповідно до черговості”, – йшлося в повідомленні ФГВФО.

У жовтні ФГВФО у контексті спорів з ДІУ заявив, що на виконання судового рішення в справі №910/7084/16 Дельта Банк повернув собі права іпотекодержателя за кредитами трьох крупних позичальників – юросіб, заборгованість за якими оцінювалася майже на 2,6 млрд грн.

Контекст

За даними Фонду гарантування вкладів, на 01.10.2018 вкладникам Дельта Банку в межах гарантійної суми було виплачено 15,7 млрд грн (загалом відповідні виплати складуть 16,2 млрд грн).

За даними НБУ, на середину березня борг Дельта Банку по рефінансуванню становив 8 млрд грн. Про судові вимоги НБУ до М. Лагуна – тут.

ФГВФО наголошував, що великі вкладники Дельта Банку, вклади яких перевищують гарантовану суму відшкодування 200 тис грн, зможуть повернути свої гроші в загальному обсязі на 8,8 млрд грн лише в разі звільнення активів банку з-під застави низки забезпечених кредиторів.

ФГВФО визнав нікчемними правочини обтяження активів Дельта Банку заставою на користь окремих кредиторів з порушеннями чинного законодавства: ДІУ – 3,9 млрд грн; Ощадбанк – 2,04 млрд грн; банк “Авант” – 0,6 млрд грн; 5 окремих кредиторів – 4,5 млрд грн.

За оцінками Фонду, орієнтовна сума втрат кредиторів внаслідок доведення до банкрутства Дельта Банку за попередніми оцінками складе щонайменше 24,5 млрдгрн. ФГВФО уточнював, що його незадоволені вимоги як кредитора третьої черги сягають 14,9 млрд грн.

Про спори Фонду гарантування за активи Дельта Банку з НБУ читайте тут, з Ощадбанком – тут, з Укрексімбанком – тутз ДІУ – тутз “Фокстрот” – тут, Cargill – тут і тут, з Укргазвидобуванням – тут. Про перипетії довкола депозиту “МТС” у Дельта Банку див. тут.

Про намагання Дельта Банку продати борги групи T.B. Fruit на 6 млрд грн – тут, іллічівські активи на 4,5 млрд грн – тут, борги “Дніпрометалсервісгруп” на 1,5 млрд грн – тут, борги групи “АвтоКрАЗ” на 1,3 млрд грн – тутПро продаж мільярдного боргу корпорації “УкрАВТО” перед Дельта Банком для компанії, яка має опосередкований зв`язок з боржником, читайте тут.

Про борги вимоги Ощадбанком до М. Лагуна на 4 млрд грн – тут.  Про боргові вимоги Укрексімбанку до сестри М. Лагуна – тут.

Про оголошену правоохоронцями підозру для екс-глави ради директорів Дельта Банку Олені Поповій див. тут. Про кримінальне провадження щодо екс-першого глави ради директорів банку Віталія Масюри – тут.

Про накладання судом арешту на майно М. Лагуна за клопотанням СБУ – тутПро розслідування ГПУ та поліції щодо М. Лагуна і працівників НБУ туттуттуттуттуттутПро розслідування ГПУ щодо сумнівних операцій Омега Банку, який також був підконтрольний М. Лагуну, – тутПро взаємні претензії М. Лагуна та влади Білорусі – тут.

Коментарі М. Лагуна – туттуттут і тут.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *