Суди почали застосовувати «антиколомойський» закон

Господарський суд Києва 12 червня задоволенив заяви ПриватБанку про закриття проваджень по двох справах за позовами колишніх акціонерів банку про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій банку.

«Це перше реальне застосування банківського закону № 590-IX українськими судами», – повідомили в ПриватБанку.

Йдеться про справи № 910/17630/19 за позовом ТОВ «Реватіс» до АТ «Комерційний банк “ПриватБанк”» про визнання недійсним договорів, укладених внаслідок виведення ПриватБанку з ринку, та № 910/17541/19 за аналогічним позовом ТОВ «КС Груп».

Кошти цих позивачів були конвертовані в капітал ПриватБанку (bail-in) перед його націоналізацією.

Проаналізувавши матеріали справ, суд прийшов до висновку про необхідність задоволення клопотання ПриватБанку та закрив провадження у обох справах.

Зокрема, суд встановив, що позивачами обрано спосіб захисту своїх прав – визнання недійсними правочинів, що не відповідає вимогам частин 3 та 4 ст.5 ГПК України, згідно з якими єдиним способом захисту прав позивача у даних справах може бути відшкодування завданої шкоди у грошовій формі, тому провадження у справі підлягає закриттю на підставі п. 7 прикінцевих та перехідних положень закону № 590.

Нагадаємо, закон 590-IX передбачає право колишніх акціонерів банків на компенсацію заподіяної шкоди, забороняючи при цьому визнавати недійсними договори, укладені в процесі виведення банків з ринку.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *