Сума «боргу Януковича» зросла до $4,5 млрд – Мінфін РФ

Сума вимог Росії через невиконання Україною зобов’язань за євробондами номінальною вартістю $3 млрд, за розрахунками російської сторони та з урахуванням нарахованих відсотків наразі становить близько $4,5 млрд.

Про це йдеться в повідомленні міністерства фінансів РФ щодо початку у Верховному суді Великої Британії чотириденних слухань за апеляцією, поданою компанією The Law Debenture Trust Corporation plc, яка діє від імені РФ, на рішення Апеляційного суду Англії, який відхилив усі, крім одного, аргументи України з невиконання її зобов’язань за євробондами.

Верховний суд Великої Британії з 9 по 12 грудня проводить слухання щодо оскарження рішення суду від 29 березня 2017 року щодо єврооблігацій на $3 млрд, які Росія надала Україні наприкінці 2013 року в якості кредиту.

Компанія The Law Debenture Trust Corporation plc, яка представляє інтереси Росії, не погоджується з рішенням апеляційного суду про розгляд справи за повною процедурою. У суді нагадали, що це рішення було прийнято у відповідь на апеляцію України.

Міністр фінансів Оксана Маркарова зазначила, що Міністерство фінансів готове до слухань у Верховному суді Великої Британії щодо розгляду апеляції РФ стосовно рішення суду попередньої інстанції про “борг Януковича” у $3 млрд.

Наприкінці 2013 року Росія пообіцяла позичити Україні $15 млрд. Вже у грудні російський Фонд національного добробуту купив дворічні єврооблігації України на $3 млрд.

Однак після Революції гідності та зміни влади Україна назвала цю угоду «хабарем Януковичу», кредитора – «агресором», а сам борг – отриманим на дискримінуючих умовах і під політичним тиском.

Київ запропонував РФ реструктуризувати борг на загальних підставах, але Росія відмовилася. У грудні 2015 року стався дефолт, тому в лютому 2016-го мінфін Росії подав позов до Високого суду Лондона про стягнення з України $3 млрд боргу і відсотків на $75 млн.

Високий суд Лондона 29 березня 2017 року ухвалив прискорений розгляд позову РФ до України про євробонди на $3 млрд. В той же час в рішенні суду відсутнє остаточне рішення по суті спору.

Однак суд в своєму рішенні наголосив, що деякі визначення, які містяться в позові, потребують уточнення, є багато важливих питань, з якими суд повинен розібратися.

Високий суд Лондона не побачив у цій суперечці достатню складову, щоб проводити розгляд справи за повною процедурою. Суд схвалив прискорений розгляд позову РФ до України, що характерно для традиційних суперечок формату «кредитор – умови договору – боржник».

Вже в травні 2017 року Росія в Високому суді Лондона вимагала від України негайної виплати $325 млн відсотків за єврооблігаціями.

Після цього Міністерство фінансів направило в Англійській апеляційний суд необхідні документи для ініціювання апеляційного оскарження рішення Високого суду Лондона щодо єврооблігацій на $3 млрд, які перебувають у власності РФ.

Нагадаємо, Апеляційний суд Англії 14 вересня 2018 року прийняв апеляцію України в суперечці з РФ по “боргу Януковича” на $3 млрд. Тепер суд має повернутися до розгляду боргової суперечки “в рамках класичного судочинства з урахуванням всіх політичних моментів справи”.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *