Світовий банк дав поради щодо пенсійної реформи в Україні

Накопичувальний рівень пенсійної системи в Україні може бути впроваджений за рахунок перерозподілу витрат між роботодавцем, працівником і урядом.

Про це заявила віцепрезидентка Світового банку у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Б’єрде в інтерв’ю ІФ.

«Ми вважаємо, що впровадження накопичувального компонента не повинне здійснюватися за рахунок нинішніх пенсіонерів або майбутніх платників податків. Тому в разі прийняття рішення про подальший рух до впровадження накопичувальних пенсій у суспільстві має бути відкрита і прозора дискусія щодо фінансування такого нового інструменту», – зазначила Б’єрде.

За її словами, це може відбуватися через певну форму розподілу витрат між роботодавцем, співробітником і урядом, без впливу на поточні надходження Пенсійного фонду.

Анна Б’єрде також наголосила, що є інше важливе завдання – необхідність переглянути витрати ПФУ, які фактично здійснюються за рахунок державних пільг і гарантій, але не завжди є частиною пенсійних зобов’язань.

«Насправді об’єднання різних грошових виплат і надбавок, що фінансуються із загального бюджету, в чітку й універсальну програму базових пенсій, яка доповнює основну схему страхування, значною мірою вирішило би проблеми дефіциту ПФ», – наголошує вона.

Пенсії в Україні залишаються низькими, і за прогнозами Світового банку, без змін вони продовжать зменшуватимуться порівняно з рівнем зарплат.

«Тому реформа потрібна. Але реформування пенсійної системи – це складне технічне завдання, яке потребує ретельного врахування інтересів різних поколінь», – зазначила віцепрезидентка СБ.

Тому Світовий банк радить українським розробникам пенсійної реформи не поспішати та ретельно планувати, аби шанс на здійснення реформи не був марним.

«Впровадження добре функціонуючого накопичувального компонента пенсійної системи вимагає детальної та спільної технічної роботи як у формуванні політики, так і в її реалізації, а також тісній координації з іншими реформами у фінансовому секторі, фіскальній системі та у сфері соціального захисту», – зауважує Анна Б’єрде.

Міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що одним із пріоритетів Мінфіну є втілення пенсійної реформи в Україні.

«Ми хочемо впровадити дворівневе отримання пенсії. На першому рівні буде державна пенсія, а на другому – ми плануємо підключити приватні фонди. Але для початку реалізації цієї реформи ми повинні бути впевнені, що маємо можливість контролювати ці процеси та гарантувати ефективність даної системи», – відзначив він.

Марченко сподівається на початок пенсійної реформи у 2023-2024 роках.

Мінфін ініціює створення системи гарантування пенсійних накопичень українців у рамках впровадження обов’язкових накопичувальних пенсій.

Недержавні (приватні) пенсійні фонди буде ліцензувати НКЦПФР.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *