Термін будівельної амністії продовжили, а процедуру спростили

Верховна Рада ухвалила законопроект, що продовжує строк дії закону про так звану будівельну амністію, завдяки якому в 2015 році громадяни вже реєстрували свою нелегальну нерухомість.

“Процедуру дещо спростили, — каже Іван Кудояр, голова Спілки консультантів із нерухомості. — Замість будівельного паспорта можна замовити в експерта звіт про проведення технічного обстеження об’єкта, його технічний паспорт і декларацію про готовність будинку до експлуатації. Опісля — звернутися в Департамент реєстрації прав на нерухоме майно, де (якщо із документами все гаразд) видадуть свідоцтво про право власності”.

Загалом на процедуру доведеться витратити 25 — 50 тисяч гривень. В органі архітектурно-будівельного контролю будинок мають зареєструвати максимум за 10 днів.

“Зауважу, незаконно зведену будівлю може знести виконавча служба. З власника стягнуть кошти, витрачені на це, — каже Ростислав Кравець, адвокат. — Крім цього, відповідно до КУпАП, за недотримання будівельних норм, державних стандартів, затверджених проектних рішень при новому будівництві штраф для громадян становить від 170 до 850 грн.

Виконання підготовчих робіт без реєстрації декларації про початок виконання робіт (якщо вони не виконувалися на підставі зареєстрованої декларації про початок виконання будівельних робіт чи дозволу на виконання будівельних робіт), надання недостовірних даних у декларації тягнуть за собою штраф від 2550 до 4250 грн. Виконання будівельних робіт без повідомлення про початок виконання робіт, а також надання недостовірних даних у повідомленні караються штрафом від 4250 до 5950″.

Світлана ОЛІЙНИК, Експрес онлайн

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *