ТОП-10: названо найпопулярніші страхові компанії України та швидкість врегулювання

В 1 кв. 2021 р. кількість укладених договорів ОСЦПВ склала 1,9 млн. шт., що на 7,7% більше, ніж за аналогічний період 2020 року. Сума страхових платежів становить 1,5 млрд. грн. (+13% показнику 1 кв. 2020 р.). Страховики ОСЦПВ врегулювали понад 40,1 тис. вимог постраждалих в ДТП, за якими сплатили 822 млн. грн. страхового відшкодування. Показник кількості врегульованих вимог зріс на 10% у порівнянні з 1 кв. 2020 р., суми виплат – на 21%. Середня премія становить 768 грн., (+5%), середня виплата – 20 097 грн. (+10,3%). Таким чином, обсяг виплат зростає швидшими темпами, ніж премії.

Лідером за кількістю укладених договорів стала СГ «ТАС» з показником 226,7 тис. шт. В першій трійці також НАСК «ОРАНТА» (222,4 тис. шт.) та «УПСК» (131,1 тис. шт.). Ті ж самі компанії є і лідерами як за сумою зібраних страхових платежів, так і за кількістю та сумою сплаченого відшкодування.

ТОП-10: названо найпопулярніші страхові компанії України та швидкість врегулювання

ТОП-10: названо найпопулярніші страхові компанії України та швидкість врегулювання

Для вимог, врегульованих у строк до 365 днів, середній строк врегулювання (від дати ДТП) за шкоду, заподіяну майну, складає 69 днів, що на один день більше, ніж у попередньому кварталі. В системі прямого врегулювання збитків (ПВЗ) середній строк врегулювання залишився незмінним – 40 днів. Частка вимог, врегульованих в термін до 60 днів, складає 55%, в строк до 90 днів – 75%.

ТОП-10: названо найпопулярніші страхові компанії України та швидкість врегулювання

Ще біля десяти страховиків мають показники частки врегулювання в строк до 60 та 90% дуже близькі до компаній-лідерів.

До МТСБУ у 1 кв. 2021 р. надійшло 570 скарг на дії страхових компаній, що більше показників попереднього кварталу (363 скарги). Рівень скарг (співвідношення їх кількості до кількості врегульованих вимог) становить 1,39% проти показника 0,9% в останньому кварталі минулого року.

«Таке збільшення кількості та рівня скарг відбулось за рахунок декількох страховиків, включаючи тих, яким зараз тимчасово призупинені ліцензії рішенням регулятора. Тільки у компанії «Ю.Ес.Ай» кількість скарг збільшилася на 129 шт. у порівнянні з попереднім кварталом.

11 компаній із 48 членів Бюро не мають жодної скарги, у 23 компаній рівень скарг нижче індикативно встановленого (менше 1%), та ще у 8 компаній цей показник складає від 1 до 2%. Тобто треба визнати, що більша частина страховиків ОСЦПВ продовжує сумлінно виконувати зобов’язання, і практично не отримують нарікань від постраждалих», – коментує Олена Машаро, керівник департаменту методології та аналізу МТСБУ.

Згідно з графічним інформером «світлофор», половина компаній-членів МТСБУ (24 страховики) мають зелені індикатори оцінок за всіма трьома показниками. У попередньому кварталі таких компаній було 26.

Лише одна компанія, «Міжнародна СК», отримала «червоне світло» за показником «Загальна оцінка діяльності страховика» (у компанії тимчасово припинена ліцензія). Чотири страхові компанії мають за цим показником «жовтий» колір світлофору.

Три страховики отримали незадовільну оцінку за показником «Якість врегулювання збитків» та шість – за показником «Рівень скарг від потерпілих та страхувальників».

Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко заявив: «В квітні у чотирьох компаній, що є членами МТСБУ, були тимчасово призупинені всі ліцензії за рішенням регулятора. Здебільшого саме за рахунок цих компаній і відбулось певне погіршення показників світлофору. Хочу нагадати, що компанії втратили право укладати будь-які договори страхування, в тому числі і з ОСЦПВ. Бюро припинило видачу їм бланків полісів та заблокувало можливість укладання електронних договорів. Проте припинення ліцензії не знімає з компанії зобов’язань щодо виплат страхового відшкодування за раніше укладеними договорами.

 ОСЦПВ є соціально значущим видом страхування, тож власники та топ-менеджери страхових компаній повинні відповідальніше ставитись до питань стабільності роботи та платоспроможності страховика. В свою чергу, МТСБУ для посилення гарантійних функцій підвищило вимоги щодо темпів наповнення додаткових гарантійних фондів Бюро».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *