Топменеджери НБУ прогнозують підвищення облікової ставки

Дев’ять із 10 членів комітету з монетарної політики Національного банку висловилися за збереження облікової ставки в грудні незмінною – на рівні 6% річних. Але в 2021 році ставка може зрости до 6,5-7,5%.

За даними НБУ, всі присутні на засіданні члени КМП зауважили, що таке рішення є оптимальним у поточних умовах.

Більшість із них не розглядали інших варіантів, окрім збереження ставки на рівні 6%.

З огляду на посилення рівня невизначеності, відчутне прискорення інфляції та погіршення очікувань зниження облікової ставки могло би надати хибний сигнал учасникам ринку і, ймовірно, не мало би позитивного впливу на динаміку ринкових ставок.

Упродовж дискусії зазначалося, що внаслідок значних потреб уряду у фінансуванні зросла дохідність ОВДП на первинному ринку, що створило певний тиск на банківські ставки. Призупинилося зокрема зниження ставок за окремими депозитними продуктами, а дохідність деяких навіть зросла.

Це також позначилося на погіршенні очікувань бізнесу й населення. Відповідно пом’якшення монетарної політики призвело би до їх подальшого погіршення.

Також зазначалося, що грудень – не найкращий час для перегляду ставки через високий рівень невизначеності щодо питання з фінансуванням дефіциту бюджету. Активізація бюджетних витрат наприкінці року може посилити тиск на валютний ринок.

Проте було й припущення, що в 2021 році на тлі збереження низьких процентних ставок у світі попит нерезидентів на державні облігації в гривні може зрости. Це може призвести до зміцнення курсу гривні та до зниження дохідності за ОВДП ближче до рівня облікової ставки.

Троє членів КМП зауважили, що базовий макроекономічний сценарій є цілком реалістичним, тому доцільно дотримуватися прогнозу ставки в жовтні.

Ще один учасник дискусії звернув увагу на потенційне зростання інфляційного тиску ззовні. Подальше відновлення світової економіки супроводжуватиметься зростанням цін на пальне, зернові, метали та інші товари. На його думку, цей фактор відіграватиме помітну роль у інфляційному розвитку в другому півріччі 2021 року, коли вакцинація, ймовірно, вже матиме значний ефект на скорочення рівня захворюваності в світі.

Крім того, зростання собівартості продукції, в тому числі внаслідок підвищення зарплат, може відобразитися на споживчих цінах вже на початку 2021 року.

Інший член КМП звернув увагу на досить стрімке зростання зарплат і обсягів роздрібної торгівлі, які наразі формують проінфляційний тиск. Водночас він поставив під сумнів збереження цього зростання й надалі, адже в умовах кризи, надлишку дефіциту робочої сили й слабкого попиту на окремі товари та послуги бізнес буде поводитися дуже раціонально в питаннях збільшення зарплатного фонду.

Водночас декілька учасників дискусії обирали між двома варіантами – збереженням і зниженням облікової ставки. На їх думку, НБУ мав підстави діяти проактивно та пом’якшити монетарну політику з огляду на очікуване посилення карантину і відповідне охолодження ділової активності та споживчого попиту.

Втім ключовими аргументами на користь збереження ставки стало прискорення інфляції в листопаді, а також м’якіші, ніж очікувалося, січневі карантинні обмеження.

Під час обговорення прогнозної траєкторії облікової ставки думки членів КМП розділилися. Більшість із них припустили підвищення облікової ставки в 2021 році. На їх думку, інфляційна динаміка в умовах пожвавлення економіки загалом відповідатиме базовому макроекономічному сценарію. Відповідно Нацбанку доведеться дещо посилити монетарну політику в 2021 році для стримання інфляції.

Прогнози членів КМП щодо облікової ставки на кінець 2021 року варіювалися в діапазоні 6,5-7,5%, але загалом ближче до верхньої межі.

Натомість декілька учасників дискусії вважають, що вихід економіки на траєкторію сталого зростання може виявитися складнішим. Пандемія стримуватиме стійке відновлення ділової активності, допоки не розпочнеться широкомасштабна вакцинація. У таких умовах інфляційний тиск буде слабшим, а НБУ зможе підтримати економіку нижчою обліковою ставкою. Втім, на їх думку, потенціал такого зниження є досить обмеженим – на рівні 0,5-1 в.п.

Загалом усі учасники дискусії погодилися, що Нацбанк має бути готовий до пом’якшення монетарної політики під час наступних засідань, якщо ситуація з пандемією буде розвиватися за негативним сценарієм. На їх думку, траєкторія облікової ставки також відчутно залежатиме від реальних обсягів фіскальних стимулів у 2021 році.

Нагадаємо, НБУ з 10 грудня зберіг облікову ставку на рівні 6%.

Наступне засідання правління Нацбанку з питань монетарної політики відбудеться 21 січня 2021 року.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *