Тиск на кримських журналістів і спеціальне програмне забезпечення на блокпостах у Криму

Тиск на кримських журналістів і спеціальне програмне забезпечення на блокпостах у Криму

Російські окупанти продовжують чинити репресії проти мирного населення окупованого півострова.

Спецобладнання на блокпостах

У тимчасово окупованому Криму росіяни використовують спеціальне програмне забезпечення, за допомогою якого перевіряють особисті дані на блокпостах. Про це попередив рух “Жовта стрічка” у своєму телеграм-каналі. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Права людини в Україні».

Як зауважили активісти “Жовтої стрічки”, представники так званої “дорожньо-патрульної служби” окупантів разом зі співробітниками ФСБ зупиняють людей на блокпостах і перевіряють автівки та мобільні телефони. Таким чином російські окупаційні сили намагаються виявити проукраїнськи налаштованих людей. У “Жовтій стрічці” попередили, що для цього російські силовики використовують спеціальні програми, які дозволяють завантажувати усі листування та дані з мобільних телефонів.

Подібні перевірки часто відбуваються під час першого етапу фільтрації, коли в людей перевіряють документи, беруть відбитки пальців, шукають татуювання та опитують у так званих “фільтраційних пунктах”. Тоді ж представники РФ вивчають зміст телефонів і вишукують контакти з військовослужбовцями, проукраїнські написи чи мелодії тощо. Процедура фільтрації докладно описана у статті директора Харківської правозахисної групи Євгена Захарова. Як наголошував пан Євген, окупувавши частини України, представники РФ мали на меті знищити свідомих українців, залякати всіх інших людей, а також примусити виїхати до Росії або лишитися жити в окупації лояльних до кремлівського режиму. Ця стратегія відповідає розподілу українців на чотири групи, який, за даними дослідників, запровадили російські контррозвідувальні служби. Згідно з цим розподілом, усі люди діляться на тих, хто підлягають фізичній ліквідації/знищенню; тих, кого треба залякати і спротив яких треба придушити; тих, кого можна схилити до співпраці; і тих, хто готові співпрацювати з окупаційними силами.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Тиск на журналістів видання “Кирим”

Крім цього, російські окупанти продовжують чинити тиск на кримських журналістів. Як повідомляла “Кримська солідарність”, представники РФ склали два протоколи на юрособу кримськотатарського видання “Кирим” за нібито “дискредитацію російських Збройних сил” і “розповсюдження завідомо неправдивої інформації під виглядом правдивої”.

За даними правозахисників, відповідні протоколи склав оперативник “Центру з протидії екстремізму” (ЦПЕ) В. Коренівський. Приводом для складення протоколів стали ті самі публікації, за які вже притягають до відповідальності головного редактора газети Бекіра Мамутова. Одна з публікацій пояснює, чому кримчанам не варто брати участь у так званій “спеціальній воєнній операції” РФ, тобто у війні Росії проти України. На думку Коренівського, у цій публікації Бекір Мамутов “поширив відомості, спрямовані на дискредитацію використання Збройних сил РФ з метою захисту інтересів РФ та її громадян, підтримки міжнародного миру та безпеки у рамках демілітаризації та денацифікації України”. Оперативник Коренівський також вважає, що оскільки видання “Кирим” “висловило незгоду у проведенні ‘СВО’”, тим самим воно вчинило правопорушення за частиною 1 статті 20.3.3 КоАП РФ.

Другий протокол, який стосувався так званої “дезінформації”, склали за статтю, в якій був наведений уривок із доповіді ООН про гуманітарну ситуацію в Криму, зокрема і про необґрунтовані затримання та побиття людей. У статті, яка настільки не сподобалася російському “Центру з протидії екстремізму”, що через неї склали протокол, журналісти також згадували тортури, яких зазнав кримський татарин у Херсоні, та суворі умови утримання людей у сумнозвісному СІЗО №2 у Сімферополі.

Дотримуючись російської традиції заперечення очевидного, оперативник Центру заявив, нібито з 2017 року і дотепер нелегітимне МВС у Криму не отримувало жодних відомостей і заяв про застосування тортур та жорстокого поводження з громадянами з боку силових структур. Ба більше, за його словами, “відповідно до отриманих відомостей із СІЗО №2, умови утримання поміщених туди осіб повністю відповідають вимогам законодавства РФ”.

Раніше “Кримська правозахисна група” наголошувала, що сімферопольське СІЗО №2 призначене саме для викрадених окупантами громадян України — мешканців тимчасово окупованих територій. “Стосовно частини цих людей навіть не відкриті кримінальні справи. Серед них — учасники АТО, військові. Фактично, вони перебувають у полоні”, — казала голова правління “Кримської правозахисної групи” Ольга Скрипник. Правозахисниця наголошувала, що люди опиняються без жодної правової підтримки: адже якщо немає кримінальної справи, то формально немає підстав для надання адвоката. “Очевидно, цих людей ховають від усіх, щоб не було відомо, що з ними робили”, — казала Ольга Скрипник журналістам “Укрінформ”.

Як повідомили у “Кримській солідарності”, Сейрана Ібрагімова, засновника та директора кримського видання, викликали на розгляд справи редакції до нелегітимного Алуштинського міського “суду”. Після того як засновника видання доправили до будівлі ЦПЕ в Сімферополі, він дав письмові пояснення, повідомляють правозахисники. Крім цього, Сейрана Ібрагімова викликали до так званого “Мирового суду” Сімферополя для розгляду справи редакції.

Передісторія

17 травня 2024 року, напередодні 80-ї річниці депортації кримських татар, в окупованому Криму співробітники “Центру протидії екстремізму” провели обшуки в будинках головного редактора видання “Кирим”, 68-річного Бекіра Мамутова, та засновника газети, 58-річного Сейрана Ібрагімова. Обшукавши домівки медійників, російські силовики забрали журналістів до редакції видання, де також проводили “оперативні заходи”. При цьому під час обшуку видання представники РФ навіть не впустили до будівлі адвоката Едема Семедляєва. Після чергового обшуку представники РФ вивезли журналістів до будівлі ЦПЕ. Туди адвоката також не пускали. Під час так званих “слідчих дій” Сейрану Ібрагімову стало зле, тож російські силовики були вимушені відвезти чоловіка додому, повідомляли на фейсбук-сторінці “Кримської солідарності” 17 травня.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Через публікації на сайті видання на Бекіра Мамутова склали два протоколи щодо “дискредитації російскої армії” та “розповсюдження завідомо неправдивої інформації”… Справи щодо нього будуть слухати в нелегітимному “Мировому суді” та “Київському районному суді”.

Нагадаємо, що 17 українських журналістів, яких представники РФ незаконно затримали на тимчасово окупованих територіях України, були внесені до міжнародного списку увʼязнених медійників, котрий укладає Європейська федерація журналістів (EFJ). До міжнародного списку увʼязнених потрапили: Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Дмитро Хилюк, Ернес Аметов, Ірина Данилович, Ірина Левченко, Марлен Асанов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Рустем Шейхалієв, Сергій Цигіпа, Сервер Мустафаєв, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Вікторія Рощина, Вілен Темер’янов, Владислав Єсипенко. Більшість затриманих — кримчани.

Нещодавно пані Олена, дружина Сергія Цигіпи, повідомила, що її чоловіка етапували до Рязанської області РФ. Як написав Сергій у листі, він вже прибув до місця призначення — міста Скопіна Рязанської області. При цьому, як неодноразово наголошували правозахисники, Росія не має жодного права вивозити жертв політично вмотивованих переслідувань на свою територію, адже, відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, навіть якщо людина скоїла кримінальне правопорушення на окупованій території, саме на окупованій території її мають судити й саме на окупованій території людина має відбувати покарання.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *