У Ахметова через лояльну суддю з Окружного намагаються знищити довідку НАБУ про 19 мільярдів збитків від «Роттердам+»

Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом гендиректора «ДТЕК Східенерго» Бориса Лісового до Національного антикорупційного бюро України про визнання дій детектива по складанню довідки про розмір збитків в справі «Роттердам+» протиправними.

Таке рішення суд ухвалив 21 серпня.

В позові Лісовий просить визнати протиправним складання детективом НАБУ Іллею Любачем двох довідок. Першою в березні 2019 року було проведено розрахунок прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії, а в липні того ж року була створена друга довідка щодо проведення розрахунку надмірно сплачених коштів за придбану електричну енергію.

Також позивач просить суд визнати відсутність компетенції у детектива НАБУ на складання довідок, що містять ознаки експертного дослідження, а також утриматися від складання довідок у кримінальному провадженні № 52017000000000209.

При цьому при першому зверненні Окружний адміністративний суд відмовив у відкритті провадження, однак апеляція скасувала ухвалу та передала справу для повторного розгляду. Також в справі змінилася суддя через відпустку попереднього. Протоколом автоматизованого розподілу справ між суддями від 14.08.2020 справу розподілено на суддю Нану Вєкуа.

Саме ця суддя в лютому 2020 року прийняла ухвалу на користь ДТЕК, якою було зупинено дію постанови №360 Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Ця постанова передбачала відновлення плати за послуги з передачі для експортерів електроенергії, серед яких найбільшим є група ДТЕК Ріната Ахметова.

Нагадаємо, кримінальне провадження № 52017000000000209 стосувалося запровадження НКРЕКП в 2016 році так званої формули «Роттердам+» для розрахунку тарифу на електроенергію, вироблену ТЕС. Формула передбачає, що у тариф закладається вартість вугілля по котирування у порту Роттердаму, до якої додається вартість доставки палива в Україну.

Предметом розслідування також був той факт, що після запровадження «Роттердам+» подорожчали і єврооблігації ДТЕК, які скуповувала компанія ICU. Співвласник цієї фірми Макар Пасенюк, який був фінансовим радником тодішнього президента Петра Порошенка. На момент вводу формули «Роттердам+» НКРЕКП очолював Дмитро Вовк, який перед призначенням також працював у компанії ICU та «Рошені» Порошенка.

За версією слідства, саме Лісовий разом з гендиректором ТОВ «ДТЕК Мережі» Іваном Гелюхом за попередньою домовленістю Дмитром Вовком та колишнім членом НКРЕКП Володимиром Євдокімовим, заступником начальника управління енергоринку НКРЕКП Тарасом Ревенком і начальником відділу цього управління Володимиром Бутовським завчасно до ухвалення формули «Роттердам плюс» обговорювали можливість її впровадження. Минулого року всім їм було повідомлено про підозру.

27 серпня прокурор САП Віталій Пономаренко закрив основну частину кримінального провадження у справі «Роттердам плюс». Підставою було названо те, що експертиза Служби безпеки України не встановити збитків від «Роттердам+» за весь період дії формули у 2016-2020 роках.

Натомість згадана експертиза НАБУ встановила, що про встановлення збитків від формули «Роттердам+» на суму 18,87 млрд грн. у період першої половини 2016 року – 2017 року.

Нині також в АМКУ триває розслідування, в рамках якого вивчається питання того, чи надавало застосування формули переваги вугільній генерації, перш за все групі ДТЕК, за рахунок, в тому числі, ущемлення інтересів «Енергоатому».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *