У Дніпрі викрили хакера, який розповсюджував віруси за допомогою власних закритих ресурсів

Кількість авторизованих користувачів цих ресурсів сягала 2,5 тисячі. Відтак, на закритому хакерському форумі та власноруч створеному сайті зловмисник продавав створені ним віруси. Наразі працівники кіберполіції встановлюють кількість осіб, які стали жертвами злочинних дій хакера та осіб, які купували у нього шкідливе програмне забезпечення.

Працівниками Придніпровського управління Департаменту кіберполіції, спільно з працівниками управління інформаційних технологій та програмування у Південному регіоні та слідчого управління поліції Дніпропетровщини, під процесуальним керівництвом прокуратури Дніпропетровської області, встановили хакера, який на постійній основі створював шкідливі програмні засоби призначені для несанкціонованого втручання у роботу комп’ютерів.

Працівники кіберполіції встановили причетність до таких дій 35-річного мешканця Дніпра. Різноманітне шкідливе програмне забезпечення чоловік створював власноруч та для його розповсюдження використовував власноруч створений закритий хакерських форум та сайт, де продавав створені ним віруси. Кількість авторизованих користувачів цих ресурсів перевищувала 2,5 тисячі. Для реєстрації на вказаних хакерських ресурсах кожна особа могла подати відповідну заявку і після спілкування  із даним хакером надавалась згода на реєстрацію. Лише після проходження вказаної процедури з’являлась можливість придбати створені хакером віруси.

Після інфікування комп’ютера хакер отримував доступ до його операційної системи. Він мав можливість копіювати всю файлову систему, логіни та паролі в браузері, отримувати віддалений доступ до комп’ютера, здійснювати запис роботи робочого столу. Для приховування слідів своєї діяльності, після завершення роботи вірусу, уражений комп’ютер примусово перезавантажувався із одночасним запуском форматування жорстких дисків комп’ютера.

За даним фактом поліція розпочала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) КК України.

Поліцейські провели санкціонований обшук за місцем проживання зловмисника, звідки вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони, які він використовував у своїй злочинній діяльності. Під час попереднього огляду його техніки, спеціалісти з кіберполіції виявили створені зловмисником віруси. Наразі вилучену техніку направлено на експертизу.

Досудове розслідування триває. Працівниками кіберполіції вже встановлено більше пів сотні осіб, які стали жертвами злочинних дій хакера. Також встановлюються особи, які купували такі віруси у хакера. Проводиться подальший збір доказів. Вирішується питання щодо оголошення зловмиснику про підозру.

Департамент кіберполіції Національної поліції України

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *