У Харкові викрили групу осіб, які заволодівали квартирами самотніх та померлих громадян

Налагодили шахрайську схему троє харків’ян віком від 35 до 70 років. Протягом 2018-2019 років вказані особи підробляли правовстановлюючі та інші документи, в результаті чого становилися незаконними власниками квартир різних осіб. Усього на теперішній час слідством встановлено причетність групи зловмисників до 5 епізодів злочинної діяльності.

Слідчі дії проводилися слідчими відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Харківській області в рамках досудового розслідування, відкритого у березні 2019 року за ч. 3, 4 ст. 190 (шахрайство) , ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

— 10 січня 2020 року служба детективів слідчого управління ГУНП в Харківській області провела спецоперацію із залученням спецпризначенів «КОРД», в ході якої було здійснено 8 одночасних обшуків у фігурантів, — повідомила старший слідчий СУ ГУНП в Харківській області майор поліції Євгенія Кадинцева. — За результатами проведених заходів вилучені беззаперечні докази їх злочинної діяльності, а саме підроблені договори купівлі-продажу квартир, дарування на квартири, довіреності, технічна документація, паспорти сторонніх осіб та копії таких паспортів, документи з підписом та почерком фігурантів, комп’ютерна техніка, мобільні телефони та сім-картки операторів мобільного зв’язку, а також 50 тисяч гривень грошових коштів.

За результатами проведеного комплексу слідчих та розшукових дій трьом фігурантам повідомлено про підозру у вчиненні вищеозначених злочинів.

10 січня 2020 року двом учасникам групи 35 та 52 років Київський районний суд Харкова обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави у розмірі 420 та 520 тисяч гривень відповідно.

Відносно 70-річної жінки обрано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту. Крім того, на теперішній час слідство перевіряє на причетність до вчинення злочинів ще п’ятьох осіб.

На 5 квартир, що стали предметом злочинного посягання, накладено арешт. Вирішується питання про накладення арешту на рахунки підозрюваних у банківських установах.

Як розповів заступник начальника ГУНП в Харківській області – начальник слідчого управління полковник поліції Сергій Чиж, слідчими Головного управління Національної поліції в Харківській області напрацьована ефективна практика викриття схем протиправного заволодіння нерухомим майном громадян.

— Зазвичай ці злочини вчиняються в умовах неочевидності, для цього злочинці посягають на майно самотніх осіб похилого віку, людей, які зловживають алкоголем. Вони також підшукують квартири, власники яких померли, а спадкоємці відсутні, — зазначив Сергій Чиж. — Для реалізації злочинного умислу правопорушники залучають до своїх протиправних схем нотаріусів.

Так, протягом останніх двох років детективами слідчого управління ГУНП в Харківській області завершено досудове розслідування у 6 кримінальних провадженнях за фактами зазначеної протиправної діяльності щодо 36 об’єктів нерухомості. Законним власникам вже повернуто 12 квартир.

Вирішується питання про повернення у комунальну власність територіальної громади міста Харкова 24 квартир, для їх подальшого розподілу згідно з чинним законодавством серед верств населення, яким необхідно своє житло.

Робота харківської поліції у цьому напрямку триває.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *