У Києві за підозрою в шахрайстві на 500 тис. євро за закриття справи затримали російського адвоката

Печерський суд взяв під варту громадянина Росії з альтернативою застави у 352 400 грн.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням ухвалу суду від 4 жовтня.

За матеріалами справи, уродженець України і громадянин Росії запропонував за 710 тис. доларів закрити кримінальної справу в Росії щодо шахрайства в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 30 та ч. 4 ст. 159 КК РФ), а також вирішити питання щодо не оголошення особи у міжнародний розшук по лінії «Інтерполу».

Таку пропозицію підозрюваний начебто озвучив у телефонній розмові іншому громадянину Росії 12 та 20 вересня 2018 року, під час його перебування в Києві. Останній займався бізнесом і володів низкою комерційних структур в Росії. Але у 2012 році його затримали за підозрою в замаху на шахрайство в особливо великих розмірах. Його взяли під варту . У слідчому ізоляторі м. Москви чоловік перебував з 15 лютого 2012 року по 17 липня 2017 року. У липні 2017-го суд змінив йому запобіжний захід на домашній арешт, після чого він, побоюючись за власне життя, переїхав на постійне місце проживання до Канади.

Підозрюваний начебто повідомив йому неправдиву інформацію, що отримані від нього 500 тис. доларів будуть передані до Служби зовнішньої розвідки Російської Федерації, 170 тис. доларів до Московського міського суду, де буде розглядатися апеляційна скарга про оголошення особи у міжнародний розшук по лінії «Інтерполу», а 40 тис. доларів він візьме собі за надання посередницьких послуг. Гроші мали бути у доларах або євро.

2 жовтня чоловіки зустрілися і підозрюваний нібито сказав, що домігся перенесення судового засідання в Московському міському суді з 01.10.2018 на 03.10.2018. Хоча на справді вказане судове засідання було перенесене у зв’язку із хворобою адвоката. Після цього він отримав 500 тис. євро, з яких тільки одна купюра номіналом 500 євро була справжньою, а решта імітаційними.

Прокурор вимагав для підозрюваного застави у 16,4 млн грн (еквівалент 500 тис. євро), посилаючись на виключність випадку, зазначав, що він проживає в Росії і є ризики переховування.

Однак суд врахував  вік та стан здоров’я підозрюваного,  міцність соціальних зв’язків, наявність родинних відносин та місця проживання на території України, зокрема у м. Дніпро. Суд вважає, що прокурор не довів виключність обставин і призначив заставу у межах КПК в розмірі 352,4 тис. грн.

Після внесення застави підозрювний буде звільнений з-під варти і до нього буде застосовано низку обов’язків. Зокрема, прибувати на виклик до слідчого, прокурора або суду, не відлучатися із населеного пункту, в якому він  проживає, тобто м. Дніпро без дозволу слідчого, прокурора або суду, повідомляти про зміну свого місця проживання та/або місця роботи, утримуватись від спілкування із свідком, здати на зберігання до відповідного органу державної влади  свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в’їзд в Україну.

У рішенні суду зазначається, що підозрюваний є адвокатом.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *