У Мінекономіки не виключають девальвацію гривні на початку 2020 року

На початку наступного року в Україні може прискоритися інфляція через низку факторів, наприклад, тимчасове послаблення гривні.

Про це йдеться в повідомленні Департаменту економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Як зазначається, до кінця 2019 року очікується нижчий рівень інфляції, ніж прогнозувалося, через суттєве зміцнення обмінного курсу.

«Упродовж I кварталу 2020 року формування інфляційного тренду відбуватиметься, в першу чергу, під впливом сезонності на продовольчому ринку, а також можливого тимчасового послаблення гривні», – зазначають у Мінекономіки.

Серед ризиків прискорення інфляції також вказані зростання витрат виробництва (через зростання оплати праці та тарифів на електроенергію) і їх прискорене перенесення на споживчі ціни.

Додатковим ризиком є можлива відсутність транзиту газу через територію України (позначиться на обмінному курсі гривні) та відновлення трендів зростання цін на енергоносії на світовому ринку на фоні наявних геополітичних конфліктів на Близькому Сході.

Нагадаємо, що Національний банк перегляне прогноз інфляції з урахуванням ситуації на споживчому та валютному ринках у січні.

За даними НБУ, зміцнення обмінного курсу гривні зумовило стрімкіше зниження інфляції до цілі 5% у 2019 році, ніж передбачав останній (жовтневий) макроекономічний прогноз.

Водночас решта ризиків, на які Нацбанк звертав увагу раніше, залишаються актуальними. Зокрема, зберігається ризик посилення загроз для макрофінансової стабільності внаслідок судових рішень та тиску на Національний банк.

«Реалізація цих ризиків може погіршити курсові й інфляційні очікування та ускладнити доступ до міжнародних ринків капіталу в умовах необхідності здійснення пікових боргових виплат», – зазначив Яків Смолій.

Серед зовнішніх ризиків: повне припинення транзиту російського газу територією України, посилення торговельних війн та підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках, ескалація військового конфлікту та нові торговельні обмеження з боку РФ.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *