У НБУ розповіли про строки запровадження електронної гривні та цілодобовий режим роботи СЕП

НБУ готує законопроект, за яким платіжні картки зможуть випускати й фінансові компанії, а не лише банки.

Заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв’ю FinClub розповів, над якими інноваційними ідеями він зараз працює в НБУ, що очікує на проєкт електронної гривні, чи зможуть кредитні спілки випускати кредитні картки, а українці – сплачувати національною платіжною карткою.

Зокрема, він повідомив: “Найбільша зміна, як ми плануємо, може статися вже до кінця 2021 року – це перехід на стандарт ISO 20022. Він співпаде з тим, що СЕП стане цілодобовою. Новий стандарт дозволить зробити так, щоб СЕП стикувалася з міжнародними системами. У стандарті ISO 20022 текстовий формат повідомлень має безліч полів. Ми зараз вирішуємо, які потрібні будуть українським банкам, а які ні. Новий формат істотно спростить паперову роботу і полегшить життя банкам. Потрібно тільки, щоб банки зрозуміли і повірили в цю ідею”.

На питання чи буде такий перехід обов’язковим, О. Шабан зауважив: “В якийсь момент ISO 20022 стане єдиним стандартом. Я розумію можливі ризики: і несприйняття банками нововведень, і необхідність удосконалення IT-систем. Зараз методологи платіжного департаменту та IT-департаменту працюють над модернізацією СЕП. Основне, чим ми будемо займатися надалі, – це в тому числі популяризація нового формату. Я вірю, що у нас це вийде, і Нацбанк буде сприйматися банками як партнер”.

Щодо проєкту “Електронна гривня” він розповів: “У нас зовні все виглядає як затишшя, тому що ми поки шукаємо необхідну ідею для цього проєкту. У проведеному пілоті е-гривня стала альтернативою для роздрібних розрахунків фізосіб. Перші питання, які виникають: “Як вона конкуруватиме з карткою? Чому пересічний українець почне користуватися е-гривнею, а не звичною карткою або готівкою?”. Ми поки шукаємо відповіді на них. Насправді аналогічні дискусії точаться і в інших країнах. Найбільшу активність в цьому плані, як зазвичай, виявляє Китай. Хтось дивиться на електронну валюту як на інструмент для великих корпоративних платежів, хтось – як на засіб для транскордонних платежів, хтось – як на “вертолітні” гроші. Швеція та Уругвай намагаються працювати з ними в роздробі”.

Щоправда, у підсумку посадовець визнав: “Але відповіді на питання про те, коли буде запущена е-гривня, у мене поки немає”. Це О. Шабан пояснює так: “Ми намагаємося намацати, які проблеми може вирішити е-гривня. Адже будь-який продукт повинен йти від потреби клієнта. Ми дивимося, де цей інструмент можна застосувати. Я переорієнтував нашу команду на те, щоб знайти “болі”, які будуть вирішуватися цим інструментом. Якщо вони вирішуються найкрутіше саме е-гривнею, то вона “злетить””.

Також він повідомив, що НБУ практично фіналізував проєкт закону про платіжні послуги, який дозволить не тільки банкам бути емітентами електронних грошей. Тобто фінкомпанії теж зможуть випускати платіжні картки – відповідний законопроект буде подано до Ради восени.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *