У “Слузі народу” запропонували відкласти підвищення мінімальної зарплати до грудня 2021 року

Підвищення мінімальної заробітної плати в Україні до рівня у 6500 гривень можуть відкласти до грудня наступного року.

З подібною ініціативою виступає голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп від “Слуги народу” Данило Гетманцев. Про це він сказав в інтерв’ю.

Гетманцев пояснює, що переглядати розмір виплат потрібно, але зробити це одномоментно – неможливо.

“Тому ми переглядаємо ці стандарти поступово. До речі, до нашого рішення про підвищення мінімалки до 5 тисяч гривень, третина працівників була за межею абсолютної бідності. Тобто, вони заробляли менше, ніж їм необхідно було для фізичного виживання. Кожного місяця Мінсоцполітики перераховує фактичний прожитковий мінімум. У липні було 5050 грн, а ми підняли до 5 тисяч гривень. Інакше кажучи, ми не підняли мінімалку до цього рівня, але наблизилися. Наступного року повинні перейти цю мінімальну межу. Підвищення буде на 9,3%”, – пояснив депутат.

За словами депутата, підвищення зарплати може призвести до тінізації економіки – людей почнуть переводити на 0,5 ставки.

“Тому мені здається, що оптимальною сумою для підвищення зарплати є 6 тисяч гривень, а не 6,5 тисяч. Тобто, я б зупинився на 6 тисячах гривень”, – заявив він.

На уточнююче запитання про те, що бюджет-2021 передбачає підвищення мінімалки до 6,5 тисяч, Гетманцев сказав:

“Так. Але я б відклав це підвищення до 1 грудня 2021 року. Тоді, мені здається, що ми б нормально пройшли цей рік. Адже це менше впливатиме і на інфляцію, і на податковий тиск на бізнес”.

Мінімальна зарплата в Україні: що відомо

Верховна Рада прийняла закон про підвищення мінімальної заробітної плати до 5 тисяч грн з 1 вересня. Разом з мінімальною зарплатою 1 вересня зросла і пенсія.

В 2021 році мінімальну зарплату планують підвищити до 6,5 тисяч гривень у два етапи.

Прем’єр Денис Шмигаль прогнозує, що заплановане у 2021 році зростання мінімальної зарплати не спричинить значного зростання цін.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *