У вигаданій НАБУ справі Гримчака захист вказує на нестиковки у справі

Вищий антикорупційний суд продовжує роглядати справу колишнього заступника міністра з питань окупованих територій Юрія Гримчака.

Про це повідомляє  «Судовий репортер».

3 листопада в засіданні досліджувалися фрагменти відео- та аудіозаписи негласних слідчих розшукових дій, на які звертала увагу сторона захисту.

Гримчак і його адвокат намагаються переконати суд, що перше знайомство ексзамміністра з юристом Сахном, який заявником у справі, відбулося тільки 23 липня 2019-го. Тоді це ставить під сумнів протокол допиту Сахна від 18 липня, коли він заявив, що мав зустріч із Гримчаком і той висловив йому корупційні пропозиції.

Зокрема, адвокат Тетяна Матяш звертала увагу на такі фрази.

Овдієнко (звертаючись до Гримчака і Сахна): Ви бачились, да?

Сахно: Только слышал.

Захист вважає, що протокол допиту насправді був складений після 23 липня за мотивами останньої зустрічі.

«З самого початку кримінальне провадження незаконно зареєстровано і докази здобуті незаконним шляхом», – резюмувала адвокат.

 

У вигаданій НАБУ справі Гримчака захист вказує на нестиковки у справі

Гримчак вважає, що йому з адвокатом вдалося довести, що справа сфальсифікована і свідчення заявника були неправдиві. А саме, що знайомство із Сахном відбулося 23 липня, але показання проти Гримчака цей юрист дав ще 18-го.

На відеозаписах зафіксовано спілкування з приводу розробки містобудівної документації, укладення договору і оплату роботи фахівця, який буде цим займатися.

«Залежно від того містила містобудівна документація дозвіл щодо будівництва чи реконструкції [це] абсолютно міняло погодження містобудівних перетворень. Будівництво на об’єкті, який знаходиться в ареалі охорони пам’ятки культурної спадщини, було заборонено. Щодо реконструкції, то така могла бути проведена з дотриманням певних вимог… Якщо ми говоримо про договір з Інститутом культурної спадщини — тут жодного шахрайства нема. Ми говоримо про шахрайство щодо тих коштів, де відбулося підбурення до надання неправомірної вигоди — це $80 тисяч і $450 тисяч, а не 180 тисяч гривень, щодо яких був укладений договір», — розповів прокурор Олег Макар.

Прокурор визнає, що іноді обговорювалися цілком законні речі — техічні моменти, як правильно оформити документи.

«Після кожної такої зустрічі Овдієнко розказує, що він водить Че і Волкова (співвласники «Ринку Рибалка» — ред.), щоб вони почули, як це зробити. А Сахно в них для того, щоб вирішити питання по грошах. Овдієнко неодноразово вказував: «З ними я про гроші говорити не буду»… Після кожної такої зустрічі відбувалася розмова тет-а-тет між Овдієнком і Сахном чи Овдієнком і Святненком, чи ними трьома і вже розказували, що технічна сторона — це одне, а тепер ми говоримо про гроші і без грошей нічого дальше не буде», — пояснив Макар.

Адвокат зауважила, що Овдієнко помер і його неможливо допитати, він не може захищатися, але в той же час прокурор не сказав що-небудь про Гримчака, а саме, що він вимагав у когось гроші. Захист доводить, що обвинувачений Гримчак нічого незаконного не робив і про ніякі домовленості не знав.

«Запис зроблено на стаціонарну камеру, яка була встановлена в дивані в кабінеті Гримчака… Майже місяць проводились НСРД. Сторона обвинувачення не надала жодних, крім цієї зустрічі (23.07.2019 — ред.), матеріалів НСРД з кабінету Гримчака… У нього прослуховувався телефон з Овдієнком, фактично постійно в робочий час у нього відбувались НСРД. Є ще запис із Гетьманом у жартівливій формі. І більше записів з кабінету немає», — обурювалась адвокат Матяш.

«Відверта неправда. У 8 томі на пів тома великий протокол огляду матеріалів НСРД зі стаціонарного обладнання, яке використовувалося в кабінеті Гримчака. Близько 10 розмов викладено, які на думку сторони обвинувачення, мають значення для кримінального провадження… Носій інформації досить великого об’єму повністю є в матеріалах справи», — прокометував прокурор.

Засідання відкладено до 8 листопада.

Нагадаємо, що Юрія Гримчака і брата його дружини Ігоря Овдієнка затримали 14 серпня 2019 року і.  Їм повідомили про підозру в шахрайському заволодінні 480 тис. доларів і підбурюванні до передачі неправомірної вигоди.

Йшлося про обіцянки вплинути на співробітників Міністерства культури, Міністерства юстиції і КМДА. Загальна сума неправомірної вигоди оцінювалась в 1 млн доларів.

Гроші начебто бралися за погодження проєктів будівництва та реконструкції будівель та споруд, а також за вирішення цивільного позову у Верховному суді.

Колишній заступник міністра Юрій Гримчак скоєння злочинів не визнає. Він його адвокат намагаються довести, що справа сфальсифікована.

30 березня 2021-го Вищий антикорупційний суд закрив справу щодо другого обвинуваченого — Ігоря Овдієнка — у зв’язку з його смертю після тяжкої хвороби.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *