Ухилянтів позбавлять грошей та водійських прав: коли застосовують покарання

Ухилянтів позбавлять грошей та водійських прав: коли застосовують покарання

Чинне законодавство передбачає певні покарання для військовозобов’язаних, які ухиляються від загальної мобілізації. “Апостроф” в одному матеріалі пояснює, яка відповідальність передбачена за порушення мобілізаційного законодавства.

Ухилення від мобілізації – чи заблокують банківські рахунки

Якщо військовозобов’язана особа не виконує свої обов’язки – їй можуть заблокувати банківські рахунки. Як наголосили у Міноборони, такі санкції застосовуються у випадку, якщо вже ухвалено розпорядження щодо примусового виконання постанови про притягнення особи до адміністративної відповідальності. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Апостроф».

Якщо громадянин впродовж 10 діб з моменту отримання повістки не з’явився до ТЦК – працівники військкомату можуть звернутися до суду щодо накладення обмежень на таку особу. У цьому контексті йдеться про тимчасове обмеження виїзду за кордон, обмеження у праві керування транспортним засобом, а також арешт коштів на рахунках у банках чи інших фінансових установах.

Більш детально покарання для військовозобов’язаних розібрало тематичне видання “Судово-юридична газета”. Журналісти наголошують, що виносити постанову про накладення штрафу працівники військкоматів можуть заочно у випадку, якщо особа не з’явилася до ТЦК і не повідомила причину неявки. Однак у військкоматі обов’язково мають бути документи, які підтверджують інформацію про отримання виклику.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Якщо повістку надіслали поштою, належним підтвердженням оповіщення резервіста або військовозобов’язаного про виклик до ТЦК є:

  • день отримання такого поштового відправлення особою, що підтверджується інформацією та/або документами від поштового оператора;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою місця проживання, яку особа вказала під час уточнення своїх облікових даних;
  • день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати поштове відправлення чи день проставлення відмітки про відсутність особи за адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

Таким чином, як наголошують журналісти, поштове повідомлення, в якому проставлено відмітку про відсутність особи за адресою задекларованого чи зареєстрованого місця проживання, може вважатися підтвердним документом для того, аби не складати протокол, а відразу виносити постанову про накладення штрафу. Підтвердим документом також вважається повідомлення, що особа відсутня за адресою, яку вказала під час оновлення даних. У такому випадку військовозобов’язаних фізичних осіб можуть покарати на 25,5 тисяч гривень, а юридичних – до 59,5 тис.

Якщо особа добровільно відмовляється сплачувати штраф – її банківські рахунки можуть заблокувати, а майно відібрати в межах виконавчого провадження.

Ухилення від мобілізації – чи можуть забрати водійське посвідчення

Якщо військовозобов’язана особа не виконує свої обов’язки – представники ТЦК можуть звернутися до суду, аби притягнути громадянина до відповідальності, зокрема тимчасово обмежити у праві керування транспортним засобом на час загальної мобілізації.

Саме суд має ухвалювати рішення щодо тимчасового позбавлення прав керувати транспортним засобом. Рішення суду у справах щодо порушення мобілізаційного законодавства підлягають негайному виконанню.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *