Україна хоче програму з МВФ лише на період пандемії

Україна і Міжнародний валютний фонд в рамках переговорів про нову програму співпраці переорієнтувалися з попередньо узгодженої 3-річної програми розширеного фінансування EFF на 18-місячну програму stand-by.

Про це повідомив представник МВФ Джеррі Райс на брифінгу.

“З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив та необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні та стабілізації переговори переключилися на 18-місячний stand-by, який може забезпечити підтримку платіжного балансу для посилення реакції влади”, – сказав він.

Відомо, що масове виробництво антикоронавірусної вакцини, яка зараз проходить випробовування, очікується саме через 18 місяців.

За словами Райса, МВФ перебуває в тісному контакті з владою України щодо обговорення параметрів нового механізму фінансування, який допоміг би країні ефективно протидіяти пандемії в економіці та медицині.

Постійна віртуальна місія обговорює політики, які можуть бути підтримані швидше через програму stand-by, ніж через EFF, попри те, що за програмою EFF у грудні 2019 року було досягнуто попередньої домовленості на рівні менеджменту фонду (staff-level agreement).

“Коли ситуація відновиться, фокус знову може зміститися на вирішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні, щоб сприяти сильнішому та більш інклюзивному зростанню”, – сказав представник фонду.

Україна на початку грудня 2019 року домовилися з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми EFF на $5,5 млрд замість 14-місячної програми stand-by на майже $3,9 млрд, яка завершилася 17 лютого 2020 року. Із неї Україна змогла отримати лише перший транш на $1,4 млрд.

Навесні 2020 року президент Володимир Зеленський повідомив, що хоче програму з МВФ на $8 млрд. Із них Україна отримає в бюджет $5 млрд, повідомляв міністр фінансів Сергій Марченко. Потім він знизив свої очікування до $3,5 млрд.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *