Україна покращила позиції в боротьбі з відмиванням коштів

Україна досягла прогресу в комплексі заходів із запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, і фінансуванню тероризму.

Про це йдеться в звіті Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (Moneyval).

Рейтинги підвищені відповідно рекомендаціям FATF з негативного («частково відповідає»), до позитивного рівня («переважно відповідає»).

Позитивні зміни стосуються удосконалення кримінально-правових норм щодо злочинів, пов’язаних з фінансуванням тероризму, та посилення санкцій проти фінансових установ та інших учасників ринку за порушення законодавства про протидію відмиванню грошей.

Водночас Moneyval залишає у фокусі подальшої уваги заходи, що будуть вживатись з метою підвищення рейтингів ще за п’ятьма напрямками: новітні технології, фінансові санкції, пов’язані з тероризмом; фінансові санкції, пов’язані з фінансуванням розповсюдженням зброї масового знищення; регулювання і нагляд за представниками нефінансових професій та занять; ведення національної статистики з протидії відмиванню коштів і фінансуванню тероризму.

Нагадаємо, 28 квітня набув чинності закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Зокрема гранична сума валютних операцій, для яких встановлено спрощені вимоги щодо фінансового нагляду, підвищена з 150 тис. грн до 400 тис. грн (в еквіваленті).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *