Україна та МВФ домовились про трирічну програму на $5,5 млрд

Директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва 7 грудня провела телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським, під час якої було повідомлено про погодження на рівні фахівці нової програми співпраці Україні із МВФ.

Наступні етапи – підписання Меморандуму і затвердження його Виконавчою радою МВФ, дата засідання якої досі не визначена.

«Співробітники МВФ досягли угоди (Staff Level Agreement. – Ред.) із владою щодо політики підтримки нового 3-річного договору в розмірі 4 млрд СПЗ (приблизно $5,5 млрд) в рамках Фонду розширеного фінансування. Ця угода підлягає затвердженню керівництвом МВФ та Виконавчою радою», – зазначила Крісталіна Георгієва.

Вона вимагає від України виконання попередніх дій.

«Президент і я погодилися, що економічний успіх України вирішальним чином залежить від зміцнення верховенства права, підвищення доброчесності судової влади та зменшення ролі зацікавлених інтересів в економіці, і що перш за все необхідно забезпечити приріст, досягнутий в процесі очищення банківська система та стягнути великі витрати для платників податків з банківських рішень», – відзначила Крісталіна Георгієва.

МВФ високо оцінила «вражаючий прогрес», який президент та його уряд досягли за останні кілька місяців у просуванні реформ та продовженні обґрунтованої економічної політики.

«Я запевнила президента, що МВФ готовий підтримати політичний план влади для підтримки макроекономічної стабільності та підняття економіки на шлях вищого, стійкого та всеосяжного зростання, в тому числі з новою підтримкою МВФ», – пояснила вона.

«Втішений, що ми знайшли повне порозуміння і наш турборежим отримав високу оцінку з боку МВФ», – зазначив Володимир Зеленський.

«Символічно, що Staff-Level Agreement за новою програмою підтримки з МВФ ми отримали саме в 100 днів Уряду. Підтримка з боку таких великих системних інституцій — маркер довіри до країни. А отже, для нас будуть дешевші ресурси — для всього бізнесу і всіх українців це означає, що економіка зростатиме швидше, буде більше робочих місць, вищі зарплати», — сказав прем‘єр-міністр Олексій Гончарук.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *