Україна запровадить нову систему 2D-кодування для захисту ліків від фальсифікації

Україна запровадить нову систему 2D-кодування для захисту ліків від фальсифікації

Уряд ухвалив рішення про створення системи верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням в Україні, відповідно до стандартів ЄС, для підвищення якості ліків та боротьби з фальсифікацією. Про це повідомляє пресслужба Кабміну.

Впровадження буде добровільним з 1 січня 2026 року, а обов’язковим – з 1 січня 2028 року. Про це повідомляє АНТИРЕЙД з посиланням на «Delo».

“Верифікація лікарських засобів з 2D-кодуванням стала основним рішенням для багатьох розвинених країн світу, щоби виявити фальсифіковані ліки, які вже наявні на ринку, та запобігти їхній появі у майбутньому. Ми прагнемо забезпечити українців якісними та доступними ліками – саме для цього активно працюємо над впровадженням системи верифікації лікарських засобів з 2D-кодуванням в Україні”, – зазначила заступник Міністра охорони здоров’я з питань цифровізації Марія Карчевич.

Як це працюватиме

Виробники будуть зобов’язані маркувати упаковку ліків унікальним кодом. Перед відпуском лікарських засобів споживачам їх автентичність перевірятимуть за допомогою системи наскрізної верифікації, включаючи перевірку на рівні дистриб’юторів.

На етапі відпуску лікарських засобів коди скануватимуть, щоб перевірити, чи відповідає інформація на верифікаторі даним, внесеним виробником у централізовану базу. У разі збігу даних код на упаковці деактивуватиметься, і лікарський засіб буде видано пацієнту.

Якщо ж інформація не співпадатиме, система сигналізуватиме про надзвичайну ситуацію, й лікарські засоби не будуть відпущені споживачу; їх перевіркою займатимуться компетентні органи.

Підписуйтесь на наш Канал у Telegram та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Зазначається, що маркування лікарських засобів двовимірними штрих-кодами забезпечить дотримання прав пацієнтів на безпечні ліки та ефективну протидію потраплянню фальсифікованих препаратів на ринок України.

Фармацевтичний ринок України зріс на 19%

Додамо, що фармацевтичний ринок України демонструє значне зростання у першому півріччі 2024 року, незважаючи на низку викликів. За словами регіонального директора фармкомпанії Acino Євгена Заїки, продажі зросли на 19% у грошовому вираженні, хоча в натуральному показнику збільшення склало лише 3%.

Однією з ключових тенденцій стало зростання частки дорогих лікарських засобів, які склали 87,7% продажів у грошовому еквіваленті, але лише 52,4% у кількості упаковок. Також спостерігається підвищений попит на антипсихотики, антидепресанти та заспокійливі препарати.

Окрім цього, аптечні продажі в Україні за січень-травень 2024 року зросли на 13,87% у грошовому виразі (порівняно з аналогічним періодом 2023 року), досягнувши 80,159 млрд грн. Однак, у натуральному виразі продажі скоротилися на 4,2%, склавши 491,363 млн упаковок.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *