Україна знаходиться на межі дефолту через кредити

12 грудня Рада виконавчих директорів Світового банку схвалила Києву нову позику в 300 мільйонів доларів.

Спрямовані виділені кошти повинні бути на підтримку населення, яке постраждало від пандемії коронавірусу.

«Підтримка Світового банку Україні в ці критичні часи, яка спрямована на захист бідних, які постраждали від спалаху COVID-19, має значний ефект. Заходи соціального захисту, які підтримають новим кредитом, допоможуть уряду України фінансувати соціальні програми, спрямовані на те, щоб близько одного мільйона українців не стали бідняками », – заявив відповідальний директор Світового банку по Східній Європі Аруп Банерджі.

На сьогоднішній день державний борг України становить майже 2,5 трильйона гривень, тобто 90 мільярдів доларів США. При цьому державний бюджет країни не перевищує один трильйон гривень, а ВВП – менш ніж чотири трильйони.

Слід зазначити, що з початку 2020 року заборгованість зросла на 0,8% в доларовому еквіваленті і на 9,96% в гривневому, повідомили в Міністерстві фінансів України.

Нагадаємо, що Сергій Марченко заявив про те, що він виступає проти реструктуризації зовнішнього боргу країни. Також міністр фінансів вважає, що дефолт нашій країні не загрожує.

Крім того, на думку міністра, ідея не оплачувати борги з точки зору реноме всієї країни є відверто неправильною. Довіра до України будується, зокрема, на регулярні виплати зовнішніх боргів, тому міністр не бачить приводу втрачати їх.

Раніше повідомлялося, що в 2021 році зовнішні борги Україна буде виплачувати згідно з графіком, але кошти для виплат країна буде змушена черпати з нових кредитів. Економісти і експерти говорять про те, що кредити наступного року будуть взяті на невигідних умовах і під великі ніж зазвичай відсотки.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *