Українці почали частіше розраховуватися безконтактно та онлайн

У першому кварталі 2020 року українці частіше обирають цифрові та безконтактні оплати як найбільш зручні й безпечні.

За статистикою Mastercard, безконтактні оплати в I кварталі 2020 року порівняно з IV кварталом 2019 року зросли на 7%.

Найбільш активно користувачі розраховувалися безконтактно в продуктових магазинах, аптеках, а також оплачуючи послуги служб доставки.

За перші три місяці року кількість оплат в e-commerce також зросла на 8%.

Рітейл почав ще більш активно освоювати і використовувати діджитал-канали для продажів: кількість онлайн-оплат у продуктовому ритейлі по картках Mastercard зросла на 12% за квартал. А в окремих категоріях, таких як покупка техніки і електроніки, зростання ще значніше — тут кількість онлайн-транзакцій збільшилася на 44%.

Якщо в 2014 році в Україні безготівкові операції по картках становили 60% від загальної кількості транзакцій, то вже в кінці 2019 року показники значно змінилися: понад 82% транзакцій по картках — це безготівкові операції, і лише близько 17% — зняття готівки.

Багато в чьому цьому сприяє розвинена платіжна інфраструктура, зокрема понад 330 тис. POS-терміналів, 90% з яких підтримують безконтактні оплати картками і гаджетами .

«Перший квартал цього року став випробуванням на міцність для банківської системи і торгових підприємств. При цьому ми бачимо, наскільки важливу роль зіграли всі ті зусилля, які банки і торговці доклали для розвитку безготівкових оплат і платіжної інфраструктури за останні роки. Незважаючи на значні обмеження у веденні торгівлі у фізичних торгових точках, ми бачимо не тільки відсутність скорочення, а й зростання в окремих категоріях платежів – таких як безконтактні оплати і онлайн-комерція. Змінюється досвід користувача, він стає все більш цифровим, що забезпечує йому максимальну безпеку», – зазначає гендиректор Mastercard в Україні та Молдові Інга Андрєєва.

За даними НБУ, обсяг безготівкових операцій за 2019 рік становив майже 1,8 трлн грн, що склало 50,3% від усіх операцій із платіжними картками. За кількістю операцій переважали безготівкові – 4,167 трлн шт. (82,4%), тобто 8 із 10 торгових транзакцій за допомогою банківських карт були безготівковими.

«Сплеск цифрових сервісів і онлайн-оплат, коли всі ми знаходимося вдома, цілком очікуваний. Для 35% українців підвищений захист платежів — стимул користуватися платіжною карткою частіше, при цьому 46% українців обрали б відбиток пальця як метод аутентифікації під час оплати», – розповів віце-президент з розвитку бізнесу Mastercard в Україні та Молдові Юрій Батхін.

Швидкі і зручні платежі стають ще більш затребуваними, а значить попит на нові технології росте. У пріоритетах Mastercard впровадження Mastercard Identity Check для максимальної безпеки верифікації онлайн, запуск рішень з активною (відбиток пальця, face ID, голосова ідентифікація, сітківка ока) і пасивною (поведінкової) біометрією, а також розвиток цифрової комерції та реалізація інноваційних проектів на базі NFC технології.

Нагадаємо, Україна увійшла в європейський ТОП-10 за платежами наручними NFC-гаджетами.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *