Українці зняли в магазинах з карток 3,8 млрд грн

За березень українці зняли 3,8 млрд грн готівки з платіжних карток на касах магазинів.

Про це повідомив Національний банк України.

За місяць війни громадяни здійснили близько 2,7 млн таких операцій, знімаючи в середньому по 1400 грн готівки на касі. Тобто щодня загальна сума подібних операцій сягала 124 млн грн.

Однак активність таких операцій трохи послабилася наприкінці березня і упродовж останнього тижня в середньому щодня відбувалося понад 61 тисяч таких операцій на суму майже 90 млн грн.

«Очевидно, що під час війни проведення операцій з інкасації суттєво ускладнилося, особливо на територіях, де існує загроза життю та здоров’ю працівників банків. Тому ми дуже вдячні усім закладам торгівлі, АЗС, аптекам та надавачам послуг, які у тісній співпраці з банками та платіжними системами надають користувачам платіжних карток вкрай важливий функціонал із видачі готівки на касі. Цим вони виконують додаткову соціальну місію – забезпечують вільний доступ українців до власних коштів у період дії воєнного стану», ‒ вважає заступник голови Національного банку України Олексій Шабан.

Найбільше та найчастіше українці отримували готівку під час розрахунків у великих торговельних мережах, зокрема в супермаркетах АТБ, Сільпо, VARUS, Фора, FOZZY та NOVUS. Також для зняття готівки активно використовувалися мережі аптек та АЗС.

За інформацією НБУ, нині більше тисячі торговельних підприємств по всій Україні готові видавати готівку під час використання платіжної картки. Кількість POS-терміналів, що підтримують цей функціонал, становить не менше 35 тис. Можливість зняти готівку для своїх клієнтів налаштували 25 банків-емітентів платіжних карток. Свої POS-термінали для таких операцій налаштували шість банків-еквайрів: Райффайзен Банк, ПриватБанк, Ощадбанк, банк «Південний», Альфа-Банк та Банк Восток.

Національний банк з початку війни рекомендував торговельним підприємствам надати можливість зняття готівки в торговельних мережах та магазинах для забезпечення потреб населення. Для проведення операції потрібно оплатити будь-яку покупку платіжною карткою і під час розрахунку попросити касира зняти з неї потрібну суму готівки – від 500 до 6000 грн.

Нагадаємо, що у березні через торгові POS-термінали ПриватБанку, який тримає найбільшу в Україні мережу POS-терміналів, 1,5 млн українців отримали на касах торгових точок більше 2,2 млрд грн готівкою. Це 58% від усієї знятої таким способом готівки.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *