Українців навчать виявляти карткових шахраїв

В Україні за підтримки НБУ стартувала освітня онлайн-гра «Здолай шахрая!», яка має підвищити обізнаність громадян щодо правил безпечного користування платіжними інструментами та сервісами.

Про це повідомляє Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем «ЄМА».

У заході за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого проєктом USAID «Трансформація фінансового сектору», взяли участь провідні експерти Національного банку, представники онлайн-сервісів.

За даними ЄМА, щодня 1-2% українців стикаються з кіберзлочинцями телефоном, електронною поштою, в інтернет-крамницях, онлайн-сервісах з публікації оголошень, працевлаштування та кредитування тощо.

Відповідно до статистики збитків від незаконних дій із платіжними картками в першому півріччі 2020 року щодня у середньому здійснюється 546 успішних для шахраїв незаконних операцій, тобто 23 на годину.

Цьогоріч для здійснення незаконних дій із платіжними картками або їхніми реквізитами шахраї найчастіше використовували метод соціальної інженерії. Йдеться про введення в оману громадян будь-якими способами для того, щоб вони розголосили власні персональні дані, реквізити платіжних карток, банківські коди та паролі мобільних операторів чи здійснили переказ коштів під психологічним впливом на користь шахраїв.

У більшості випадків злочинці намагаються видати себе за співробітників банку або мобільного оператора та активно випитують конфіденційні данні та особисту інформацію. Методи соціальної інженерії продовжують набирати популярності у злочинців, оскільки дохід від шахрайських операцій з використанням соціальної інженерії в рази перевищує дохід від інших методів платіжного шахрайства.

Так середня сума незаконної операції з використанням соціальної інженерії в 1-й половині 2020 року склала 3300 грн, в той час як середня сума незаконної операції в інтернеті становила 195 грн.

«Ми маємо докладати ще більше зусиль для поширення роз’яснювальної інформації серед громадян. Саме тому Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку в рамках гранта, наданого Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору», розробила освітню онлайн-гру на тему платіжної безпеки «Здолай шахрая!», метою якої є підвищення обізнаності молоді щодо ефективних способів захисту власної інформації та правил безпечного користування платіжними інструментами та сервісами», – наголосив директор ЄМА Олександр Карпов.

Онлайн-гра «Здолай шахрая!» – це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства та отримують інформацію про наслідки прийнятих ними рішень і поради щодо виявлення шахрайства та дієвих засобів захисту в кожній ситуації.

Клацнувши на картку з зображенням монстра-шахрая, гравець проходить одну схему платіжного шахрайства та дізнається про її ознаки й методи захисту. Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства: телефонне, банкоматне та кредитне шахрайство, угон SIM-картки, шахрайські розіграші призів, опитування та інтернет-крамниці, шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг, фішинг, шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі, геймінг-шахрайство тощо.

«Національний банк в липні цього року запустив масштабну інформаційну кампанію #ШахрайГудбай. Разом із понад 60 партнерами ми допомагаємо українцям вивчати основні правила платіжної безпеки. Гра «Здолай шахрая» від асоціації ЄМА стала родзинкою кампанії. Вона описує основні сценарії шахраїв, зокрема, сценарій, коли шахраї представляються співробітниками Нацбанку. Треба завжди пам’ятати, що працівники НБУ ніколи не телефонують клієнтам банків і не просять назвати реквізити платіжної карти, коди доступу чи паролі, які надсилає банк або мобільний оператор», – зауважила начальниця управління зв’язків з громадськістю та фінансової обізнаності НБУ Леся Войтицька.

За її словами, обсяги шахрайства з платіжними картками та банківськими рахунками в загальному обсязі операцій з платіжними картками у першій половині 2020 року не суттєво збільшилися, якщо порівнювати з аналогічним періодом 2019 року.

Водночас середній розмір втрат на одну шахрайську операцію зменшився – з 2100 грн у першій половині минулого року до 1819 грн у першому півріччі 2020 року.

«Онлайн-покупки стали нормою для більшості українців, адже це швидко і дуже зручно. Водночас з’явились ризики онлайн-шахрайства. За результатами опитування користувачів OLX, 75% українців вважають, що можуть натрапити на недобросовісного користувача в онлайні. Понад 40% і досі надсилають передоплату до отримання товару, – розповів керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна Віктор Нобіуз.

З 30 серпня 2020 року, коли відбувся тестовий запуск онлайн-гри «Здолай шахрая», протягом перших 10 днів у ній вже зареєструвалось майже 12,5 тисяч гравців.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *