Уряд просять пояснити, на яких показниках формувався прожитковий мінімум на наступний рік

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів визнав роботу уряду з формування прожиткового мінімуму незадовільною.

За словами першого заступника голови цього комітету Михайла Цимбалюка, народні депутати стурбовані тим, що із січня наступного року Кабінет Міністрів має намір закріпити цей соціальний показник на рівні 2189 гривень. Тільки в грудні 2021-го його готуються підняти до 2490 гривень. Однак не варто забувати про прогноз на інфляцію, який уряд закладає на рівні 7,2 відсотка. Тобто таке підвищення практично «з’їсть» сама інфляція, зауважив М. Цимбалюк в ефірі телеканала «Рада».

Перший заступник голови соціального комітету повідомив, що в травні нинішнього року у Верховній Раді відбулися парламентські слухання, під час яких народні депутати та урядовці разом із представниками громадськості говорили про основи формування прожиткового мінімуму. Після того в законодавчому органі влади проголосували за постанову і зобов’язали Кабмін провести низку невідкладних заходів. Зокрема, за словами М. Цимбалюка, Прем’єр-міністр мав сформувати міжвідомчу робочу групу, до якої повинні були увійти представники міністерств та громадськості, а також народні депутати. На цьому інформаційному майданчику мала відбутися фахова дискусія з приводу того, що ж таке прожитковий мінімум для нашої країни і які показники варто враховувати під час підготовки бюджету на наступний 2021-й рік. Утім, Кабінет Міністрів цього не виконав. Водночас, ще до ухвалення бюджетної резолюції, тобто до вересня 2020-го, варто було ухвалити урядову постанову, якою формувався б споживчий кошик, наголошує М. Цимбалюк. Мовляв, саме на його основі й формується прожитковий мінімум. Ідеться про перелік усього необхідного для гідного життя людини, а саме: про продукти, засоби гігієни, одяг, кошти на проїзд тощо. І це значно більше, ніж те, що запропонував уряд у проекті бюджету, підкреслює парламентарій.

Під час обговорення на комітеті з’ясувалося, що уряд навіть не намагався виконати парламентську постанову і провести дискусію з приводу формування прожиткового мінімуму, зауважив Михайло Цимбалюк. «Міністри забувають, що їх на роботу найняла саме Верховна Рада, — сказав він. — Таке нехтування позначається на житті українців, бо мінімальна пенсія за пропозицією уряду на наступний рік заморожується. Тобто уряд пропонує заморозити бідність і не пропонує взагалі шляхів виходу з цієї ситуації». За словами М. Цимбалюка, під час засідання в комітеті велася жвава полеміка з приводу цього питання. Унаслідок обговорення одноголосно ухвалено рішення визнати роботу уряду за соціальним напрямом незадовільною. Парламентарії також домовилися викликати на годину запитань до уряду Прем’єр-міністра для того, щоб отримати пояснення з приводу того, на основі яких показників уряд і Міністерство фінансів формували проект прожиткового мінімуму.

У ефірі телеканала «Рада» Михайло Цимбалюк підтвердив, що його колеги по комітету загалом незадоволені рівнем співпраці з Кабінетом Міністрів. «Із Міністерством соціальної політики є хоча б дискусія, там працюють фахові люди, — зауважив парламентарій. — А от до Міністерства фінансів маємо великі питання. Вони не підтримують жодної законодавчої ініціативи соціального комітету, пояснюючи все тільки відсутністю коштів. Це не проблема комітету, що немає грошей. Те, що в державі немає грошей, — це проблема прем’єра, міністра фінансів, керівника податкової служби».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *