Уряд встановив фіксовану ціну на газ для населення

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні затвердив фіксовану ціну на газ для населення у розмірі близько 7 тис. грн за тисячу кубометрів з урахуванням ПДВ з 1 січня 2020 року.

Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз України» зафіксувати ціну на газ на період опалювального сезону, йдеться у повідомленні на сайті Кабміну.

Вказана ціна буде на 7% менша, ніж у попередньому році. Відтепер кожен українець може стати учасником програми уряду «Гарантована ціна на газ».

«Уряд захищає людей під час опалювального сезону. Ми запроваджуємо можливість зафіксувати майбутню ціну газу для споживачів через інструмент «контракт на майбутнє». Подібна практика поширена у світі, але тільки споживач обирає, скористатися пропозицією чи ні», – прокоментував рішення прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

За умовами програми кожен споживач (громадяни та підприємства теплокомуненерго)з 1 січня 2020 року до 1 травня 2020 року автоматично стають учасниками програми. Відпускна ціна газу від НАК «Нафтогаз України» для них становитиме 6,96 грн за кубометр з ПДВ (без тарифів на транспортування до домогосподарства).

В уряді зазначають, що це рекордно низька ціна для опалювального сезону за останні два роки.

В усіх без винятку споживачів є вибір: залишитися в програмі, чи вийти з неї і відмовитися від гарантованої ціни до 20 грудня 2019 року. У разі виходу з програми споживач буде оплачувати газ за діючою ринковою ціною. Рішення приймає кожен споживач індивідуально.

Нагадаємо, раніше про наміри ввести фіксовану (гарантовану) ціну на газ заявив міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

Наразі ціна на газ для населення та інших споживачів, які отримують газ на регульованих умовах складає 4,9 тис. грн за тисячу кубометрів (без ПДВ та витрат на транспортування). Це майже на 15% вище ціни на газ у жовтні, але найнижча з 2016 року ціна на газ для населення в листопаді.

Рік тому Кабмін підвищив ціну на газ для населення на 23%, щоб Україна могла отримати кредит МВФ.

Нагадаємо, що ціна на газ для населення в першому кварталі 2020 року буде нижчою, ніж у першому кварталі 2019 року (8550 грн за тис. кубометрів).

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *