Уряд прийняв у новій редакції Порядок організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення

Уряд прийняв у новій редакції Порядок організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення. Документом встановлено перелік документів для отримання згоди на виїзд груп за кордон на відпочинок та оздоровлення (окремо для дітей, які мають батьків, та дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування).

Крім того, передбачено:

  • подання організаторами маршрутів переміщення груп від інтернатів до місця збору та місця перебування;
  • супровід дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на шляху прямування;
  • забезпечення дітей харчуванням та побутовими зручностями під час транзитних зупинок та перельоту;
  • надання організаторами програм перебування дітей за кордоном з обов’язковим зазначенням групових та індивідуальних заходів (екскурсії, поїздки, розважальні програми).

Також встановлено додаткові вимоги для сімей іноземців, які прийматимуть у себе дітей на відпочинок та оздоровлення (наявність дозвільних документів щодо відсутності у членів сімей судимості, алко- та наркозалежності, психічних та інфекційних захворювань, а також гарантії повернення дітей в Україну).

Уряд прийняв у новій редакції Порядок організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 20 лютого 2019 р. № 117

ЗМІНИ,
що вносяться до постанов Кабінету Міністрів України
від 27 січня 1995 р. № 57 і  від 21 грудня 2005 р. № 1251

1. У пункті 6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57:

1) у підпункті 4 слово “рішення” замінити словами
“рішення/розпорядження”;

2) доповнити пункт абзацом такого змісту:

“Виїзд за кордон на відпочинок та оздоровлення груп дітей, до складу яких входять діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, віком від 7 до 18 років, здійснюється відповідно до вимог Порядку організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2005 р. № 1251 (Офіційний вісник України, 2005 р., № 52, ст. 3294).”.

2. Порядок організації виїзду дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2005 р. № 1251, викласти в такій редакції:

 

“ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 21 грудня 2005 р. № 1251
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 20 лютого 2019 р. № 117)

ПОРЯДОК
організації виїзду дітей за кордон
на відпочинок та оздоровлення

1. Цей Порядок регламентує виїзд організованої групи дітей (двох і більше) віком від 7 до 18 років (далі — група дітей) за кордон на відпочинок та оздоровлення за попередньо визначеними та затвердженими маршрутом і програмою перебування.

Дія цього Порядку не поширюється на виїзд дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення з батьками (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), у туристичну подорож та
з іншою метою (участь у міжнародних заходах, освітніх, культурних, спортивних програмах).

2. Діяльність, пов’язану з організацією виїзду групи дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення, можуть провадити структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних і Київської міської держадміністрацій, підприємства, установи, організації, в тому числі благодійні та громадські, за умови, що їх установчими документами передбачається провадження або сприяння діяльності з організації відпочинку та оздоровлення дітей за кордоном (далі — організатор).

Сторона, що приймає, забезпечує організацію відпочинку та оздоровлення дітей в державі перебування відповідно до умов укладених з організатором договорів про надання послуг у сфері відпочинку та оздоровлення дітей (далі ― договір).

3. Координацію діяльності, пов’язаної з організацією виїзду групи дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення,  і контроль за її провадженням здійснюють Мінсоцполітики, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення обласних і Київської міської держадміністрацій.

4. Оформлення виїзду групи дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення проводиться за наявності у кожної дитини паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

5. Надання згоди на виїзд дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення проводиться за місцем проживання дітей (за винятком зон безпеки, прилеглих до району бойових дій, районів здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування
збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, тимчасово окупованої території України (Автономної Республіки Крим і
м. Севастополя) та тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях) структурними підрозділами з питань соціального захисту населення обласних і Київської міської держадміністрацій (далі — структурні підрозділи).

Мінсоцполітики надає згоду на виїзд групи дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення у разі, коли:

до складу групи входять діти з різних регіонів України;

до складу групи входять діти із зон безпеки, прилеглих до району бойових дій, районів здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, тимчасово окупованої території України (Автономної Республіки Крим і м. Севастополя) та тимчасово окупованих територій в Донецькій та Луганській областях;

організатором є структурні підрозділи.

Документи щодо надання згоди або відмови в наданні згоди на виїзд групи дітей розглядаються протягом десяти робочих днів із дати надходження документів до структурних підрозділів або Мінсоцполітики.

У разі надходження від іншої держави офіційного запрошення на відпочинок та оздоровлення дітей за кордоном Мінсоцполітики доручає структурним підрозділам підбір дітей і підготовку необхідних супровідних документів, визначених пунктами 6 і 7 цього Порядку, для отримання згоди на виїзд групи дітей за кордон.

6. Для отримання згоди на виїзд групи дітей на відпочинок та оздоровлення (крім дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування) до відповідного органу, зазначеного в пункті 5 цього Порядку, не менше ніж за 15 робочих днів до виїзду організатором подаються або надсилаються поштою заява і такі документи:

1) нотаріально засвідчена копія договору про надання послуг у сфері відпочинку та оздоровлення дітей і запрошення українською мовою та мовою держави, до якої виїжджає група дітей.

У розділі договору “Відповідальність сторін” організатором та стороною, що приймає дітей на відпочинок та оздоровлення, обов’язково зазначаються гарантії безпечного перебування дітей і повернення їх в Україну.

У запрошенні обов’язково зазначаються строки виїзду групи дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення і повернення їх в Україну, опис умов проживання дітей (наявність окремої кімнати (крім кімнат мансардного або підвального типу), окремого ліжка, побутових зручностей); організація чотириразового добового харчування дітей у державі перебування; програма перебування  дітей за кордоном (групові та індивідуальні заходи), умови медичного страхування, а також за наявності додаткові послуги (побутові, медичні, освітні, культурні);

2) нотаріально засвідчені копії установчих документів організатора і витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про його реєстрацію;

3) опис маршруту від місця постійного проживання до місця відпочинку та оздоровлення і у зворотному напрямку, в якому зазначаються види транспорту, час перебування у дорозі, місця і тривалість транзитних зупинок та умови харчування протягом шляху прямування, місце збору групи дітей, контактні дані особи, відповідальної за перевезення дітей до місця збору групи;

4) копія міжнародного страхового полісу медичної допомоги та страхування від нещасного випадку дітей та осіб, що супроводжують дітей і на яких покладається відповідальність за життя та здоров’я дітей і повернення їх в Україну (далі — особи, що супроводжують дітей), що забезпечує відшкодування всіх можливих витрат у разі виникнення потреби в наданні медичної допомоги в державі перебування, під час перевезення дітей від місця проживання до місця відпочинку та оздоровлення і у зворотному напрямку, а також копія договору страхування із перекладом істотних умов такого договору та страхового поліса, що засвідчується в установленому порядку;

5) копії  документів, що підтверджують гарантії забезпечення перевезення групи дітей організатором, зокрема:

у разі перевезення дітей з використанням автотранспортних засобів — договір із транспортним підприємством, що має ліцензію на право здійснювати міжнародні перевезення пасажирів; підтвердження бронювання місць; гарантійний лист іноземного перевізника, посвідчення водія, документ щодо технічного стану транспортного засобу;

у разі перевезення групи дітей повітряним або залізничним шляхом — підтвердження бронювання місць.

Перевезення групи дітей автотранспортними засобами в Україні проводиться відповідно до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 р. № 176 (Офіційний вісник України, 1997 р., число 8, с. 142).

У разі коли відстань до місця відпочинку чи оздоровлення групи дітей, перевезення до якого відбувається автотранспортним засобом, перевищує
1 тис. кілометрів, організатор зобов’язаний забезпечити зупинку для ночівлі у пристосованому для цього місці.

Організатор забезпечує дітей на весь час перебування у дорозі повноцінним харчуванням (не менше ніж чотири рази на добу);

6) довідки про стан здоров’я кожної дитини (за формою, встановленою МОЗ).

У разі коли виїзд групи дітей відбувається у державу з особливими кліматичними умовами, організатор забезпечує проведення додаткових медичних заходів (щеплення, вакцинацію), що підтверджується відповідною медичною довідкою;

7) нотаріально засвідчена згода обох батьків (опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів) дитини на її виїзд за кордон або нотаріально засвідчена згода одного з батьків у випадках та за умови  наявності документів, передбачених підпунктами 2―4  пункту 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57
(ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 92; Офіційний вісник України, 2010 р.,
№ 65, ст. 2239), а також копії зазначених документів, що завіряються організатором;

8) оригінал наказу організатора про призначення осіб, що супроводжують дітей; копії паспорта громадянина України кожної такої особи, документів про освіту, документа про проходження обов’язкового медичного огляду, який дає право працювати з дітьми, довідки про непритягнення до кримінальної відповідальності, відсутність судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством.

Керівник групи дітей, що виїжджають за кордон на відпочинок та оздоровлення (далі — керівник групи), призначається з числа осіб, що супроводжують дітей. У разі перевезення групи наземними транспортними засобами призначається медичний працівник, кваліфікація якого підтверджується відповідним записом у трудовій книжці та документом про освіту (копія засвідчується організатором).

Керівником групи може бути призначено особу, якій виповнилося
25 років, що має відповідну професійно-кваліфікаційну підготовку та не менше ніж три роки досвіду роботи з дітьми або досвід супроводження груп дітей, що виїжджали за кордон на відпочинок та оздоровлення.

Організатор або сторона, що приймає, зобов’язані забезпечити супровід групи перекладачем з мови держави перебування протягом усього періоду оздоровлення та відпочинку дітей.

 

Кількість осіб, що супроводжують дітей, визначається з розрахунку одна така особа на 15 дітей.

У разі коли перевезення відбувається повітряним шляхом, кількість осіб, що супроводжують дітей, визначається з розрахунку одна така особа на 25 дітей. Сторона, що приймає, забезпечує супровід дітей з аеропорту до місця перебування відповідно до правил перевезення дітей держави перебування;

9) список групи дітей та осіб, що їх супроводжують, в якому зазначаються відомості про:

дитину (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання, номери контактних телефонів батьків і дитини, найменування закладу, в якому дитина навчається (утримується), серія та номер паспорта громадянина України для виїзду за кордон);

керівника групи та осіб, що супроводжують дітей (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання, номер контактного телефону, місце роботи, серія та номер паспорта громадянина України для виїзду за кордон).

Список складається українською мовою.

Прізвища та імена дітей зазначаються також латинськими літерами.

Список підписується організатором і керівником групи.

Список складається у трьох примірниках, один з яких залишається в організатора, другий — в органі, що видав згоду на виїзд групи дітей, а третій примірник не пізніше ніж за три календарних дні до виїзду групи передається МЗС.

Організатор на запит батьків зобов’язаний надати інформацію про сім’ї іноземців, до яких виїжджають групи дітей, передбачену підпунктом 1 пункту 7 цього Порядку.

Копії документів подаються разом з оригіналами до відповідного органу, зазначеного в пункті 5 цього Порядку. Оригінали після звіряння з копіями повертаються організаторові. 

7. Для отримання згоди на виїзд групи дітей, до складу якої входять діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, організатор не менше ніж за 15 робочих днів до виїзду подає або надсилає поштою відповідному органові, зазначеному в пункті 5 цього Порядку, заяву і документи, передбачені підпунктами 1―6 та 8 пункту 6 цього Порядку, а також:

1) у разі проживання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ях сторона, що приймає, надає організаторові список таких сімей та засвідчений в установленому порядку лист, до якого додаються копії документів, що засвідчують особи членів сімей, копії дозвільних документів компетентних органів держави проживання сімей щодо відсутності у членів зазначених сімей судимості, алко- та наркозалежності, психічних та інфекційних захворювань, а також акти про ознайомлення сім’ї, яка приймає на відпочинок та оздоровлення дітей з України, із порядком та умовами їх перебування за кордоном (далі — акт) за формою згідно з додатком.

Лист і акти подаються разом з перекладом на українську мову, що засвідчується в установленому порядку;

2) нотаріально засвідчені копії згоди опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів кожної дитини на її виїзд за кордон на відпочинок та оздоровлення.

У згоді зазначається інформація щодо форми сімейного влаштування дитини (дитячий будинок сімейного типу, прийомна сім’я, опіка/піклування), назва документа та органу, що прийняв рішення про влаштування дитини;

3) список групи дітей та осіб, що їх супроводжують, в якому зазначаються відомості про:

дитину (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання, номери контактних телефонів опікунів (піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів) і дитини,  найменування закладу, в якому дитина навчається (утримується), статус дитини, серія та номер паспорта громадянина України для виїзду за кордон);

керівника групи та осіб, що супроводжують дітей (прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, місце проживання, номер контактного телефону, місце роботи, серія та номер паспорта громадянина України для виїзду за кордон).

Список складається українською мовою.

Прізвища та імена дітей зазначаються також латинськими літерами.

Список підписується організатором і керівником групи.

Список складається у трьох примірниках, один з яких залишається в організатора, другий — в органі, що видав згоду на виїзд групи дітей за кордон для відпочинку та оздоровлення, а третій примірник не пізніше ніж за три календарних дні до виїзду групи передається МЗС.

Організатор на запит опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів зобов’язаний надати інформацію про сім’ї іноземців, до яких виїжджають групи дітей, передбачену підпунктом 1 цього пункту.

Служба у справах дітей обласної і Київської міської держадміністрації підтверджує статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, і надсилає відповідну інформацію Мінсоцполітики, також веде облік дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виїжджають на відпочинок та оздоровлення за кордон.

Інформація щодо дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виїхали на відпочинок та оздоровлення за кордон, вноситься до банку даних про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, і сім’ї потенційних усиновлювачів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів.

8. Під час виїзду з України групи дітей здійснюється прикордонний контроль з пред’явленням таких документів:

згоди на виїзд групи дітей, виданої відповідним органом, зазначеним у пункті 5 цього Порядку;

списку групи дітей та осіб, що їх супроводжують;

паспортів громадянина України для виїзду за кордон;

нотаріально засвідченої згоди обох батьків (опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів) дитини на її виїзд за кордон або нотаріально засвідченої згоди одного з батьків у випадках та за умови наявності документів, передбачених підпунктами 2―4 пункту 4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57, а також копії зазначених документів, що завіряються організатором;

нотаріально засвідченої згоди, виданої керівником закладу охорони здоров’я, освіти або іншого дитячого закладу, в якому проживають (перебувають) діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, на виїзд дитини за кордон на відпочинок та оздоровлення;

оригіналів чи нотаріально засвідчених копій документів, які підтверджують статус і права опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, передбачених пунктом 6 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. № 57.

Службова особа Держприкордонслужби після закінчення перевірки у групи дітей та осіб, що їх супроводжують, документів на право в’їзду в Україну або виїзду з України проставляє на списку штампи з відмітками “Виїзд” або “В’їзд”, а також “Державний кордон перетнули” та зазначає загальну чисельність осіб, які виїхали та повернулися, у тому числі осіб, що супроводжують дітей.

9. Після прибуття групи дітей на територію держави, де вони відпочиватимуть та оздоровлюватимуться, організатор протягом доби повідомляє закордонній дипломатичній установі України про місце і строк перебування групи, кількість дітей і номери контактних телефонів та надає копію паспорта громадянина України для виїзду за кордон осіб, що їх супроводжують.

10. Після повернення групи дітей в Україну організатор не пізніше ніж через п’ять календарних днів подає оригінал згоди на виїзд групи дітей і список з відмітками про перетинання державного кордону відповідному органові, який видав згоду на виїзд групи дітей, а також повідомляє закордонній дипломатичній установі України в державі, де перебувала група дітей, про повернення групи.

Орган, який видав згоду на виїзд групи дітей, після перевірки такої згоди та списку з відмітками про перетинання державного кордону зберігає протягом трьох років оригінали та копії документів, що підтверджують гарантії безпечного перевезення та перебування групи дітей за кордоном, на підставі яких видано таку згоду.

11. Якщо дитина не повернулася в Україну з групою, організатор негайно повідомляє про місце її перебування органові, який видав згоду на виїзд групи дітей, та закордонній дипломатичній установі України на території держави, де перебувала група дітей, про причини неповернення чи зміну строку повернення дитини з узгодженням дати та умов її повернення в Україну.

У разі отримання інформації щодо можливого неповернення дитини в Україну на території іноземної держави, де перебували діти, організатор невідкладно повідомляє про місце її перебування органові, який видав згоду на виїзд групи дітей, та закордонній дипломатичній установі України на території держави, де перебувала група дітей, про причини неповернення чи зміну строку повернення дитини з узгодженням дати та умов її повернення в Україну.

Закордонна дипломатична установа України після отримання такого повідомлення невідкладно встановлює причини неповернення дитини та протягом доби інформує про це МЗС.

МЗС на підставі отриманої інформації надсилає повідомлення Мінсоцполітики та разом з організатором вживає всіх заходів для повернення дитини в Україну.

12. Перебування групи дітей фінансується за рахунок сторони, яка направляє або приймає дітей (за домовленістю сторін) згідно з укладеним договором, а також коштів батьків (опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів) та інших джерел, не заборонених законодавством.

У разі неповернення дитини у визначені строки проїзд до місця проживання забезпечується за рахунок сторони, яка направляє або приймає дітей.

13. Організатор забезпечує виконання своїх зобов’язань відповідно до укладених договорів і разом із керівником групи відповідає за дотримання вимог щодо забезпечення охорони здоров’я та життя дітей і повернення їх в Україну в порядку, встановленому законодавством.

У разі направлення дітей на відпочинок та оздоровлення у сім’ї керівник групи або особи, що супроводжують дітей, зобов’язані проводити періодичний моніторинг умов перебування дітей у кожній сім’ї, про що складається звіт, який подається органові, що видав згоду на виїзд групи дітей, не пізніше ніж через п’ять робочих днів після повернення дітей в Україну. Моніторинг умов перебування кожної дитини проводиться не менше ніж один раз на три календарних дні засобами інтернет-зв’язку, телефонного зв’язку та шляхом відвідування сім’ї, в якій вона проживає. Відвідування сім’ї проводиться не менше ніж один раз протягом поїздки.

У разі порушення прав дитини під час її перебування за кордоном або за наявності достатніх підстав для можливого неповернення дитини до України (хвороба дитини, наявність відповідної інформації від дитини або інших осіб) керівник групи зобов’язаний невідкладно повідомити організаторові і закордонній дипломатичній установі України для відповідного реагування.

14. Мінсоцполітики або структурні підрозділи відмовляють організаторові у наданні згоди на організацію відпочинку та оздоровлення дітей за кордоном у разі:

1) подання документів для отримання згоди на організацію відпочинку та оздоровлення дітей за кордоном із порушенням строків, установлених пунктами 7 і 8 цього Порядку;

2) подання неповного комплекту документів та/або документів, що містять недостовірні відомості;

3) виїзду групи дітей на запрошення сторони, що приймає, яка не забезпечила повернення в Україну дитини, що входила до складу попередньої групи, або порушила строки повернення дитини, яка залишилася за кордоном без поважних причин;

4) скарг і повідомлень про неналежне виконання умов договорів;

5) порушення вимог цього Порядку.

15. Структурні підрозділи протягом трьох робочих днів після надання згоди на виїзд групи дітей подають Мінсоцполітики інформацію щодо перебування групи дітей за кордоном на відпочинку та оздоровленні.

16. Опублікування статистичних даних про перебування груп дітей за кордоном на відпочинку та оздоровленні здійснює Держстат.

 

Додаток
до Порядку

АКТ
про ознайомлення сім’ї, яка приймає на відпочинок
та оздоровлення дітей з України, з порядком та
умовами їх перебування за кордоном

 

Ми (я), _________________________________________________________,

(прізвище, ім’я, по батькові)

місце проживання ________________________________________________

 

цим засвідчуємо, що ___________________________________________

                                                                                 (дата)

працівник _______________________________________________________

                        (прізвище, ім’я, по батькові представника сторони, що приймає)

ознайомив нас (мене) із порядком та умовами виїзду дітей з України за кордон на відпочинок та оздоровлення.

1. Нам (мені) роз’яснено, що:

1) координацію діяльності, пов’язаної з організацією виїзду груп дітей (двох і більше) віком від 7 до 18 років за кордон на відпочинок та оздоровлення, та контроль за її провадженням здійснює Мінсоцполітики;

2) виїзд групи дітей за кордон на відпочинок та оздоровлення не є підставою для попереднього знайомства їх із сім’ями з метою подальшого усиновлення. Укладення будь-яких договорів, зобов’язань чи інших документів з організатором поїздки щодо подальшого усиновлення дітей, які перебували в сім’ї на оздоровленні, є незаконним;

3) у разі виявлення бажання та прийняття рішення про усиновлення дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, яка відпочивала та оздоровлювалася у нашій сім’ї, нам необхідно звернутися до Мінсоцполітики.

2. Зобов’язуємося (зобов’язуюся):

1) надавати можливість спілкуватися з дитиною керівнику групи дітей, що виїжджають за кордон на відпочинок та оздоровлення (далі — керівник групи), особам, що супроводжують дітей і на яких покладається відповідальність за життя та здоров’я дітей і повернення їх в Україну
(далі — особи, що супроводжують дітей), структурним підрозділам з
питань соціального захисту населення обласних і Київської міської держадміністрацій, підприємствам, установам, організаціям, в тому числі благодійним та громадським, за умови, що їх установчими документами передбачається провадження або сприяння діяльності з організації відпочинку та оздоровлення дітей за кордоном (далі — організатор), представникам консульської установи чи дипломатичного представництва України;

2) протягом 24 годин повідомляти особам, що супроводжують дітей, організаторам, а також консульській установі чи дипломатичному представництву України про зміну місця проживання дитини;

3) протягом 24 годин повідомляти особам, що супроводжують дітей, організаторам, консульській установі чи дипломатичному представництву України про передачу дітей, яких ми приймаємо, іншим іноземцям, закладам для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також про вилучення дитини правоохоронними органами та органами соціальної опіки нашої держави;

4) протягом 24 годин повідомляти особам, що супроводжують дітей, організаторам, консульській установі чи дипломатичному представництву України про випадки порушення прав та законних інтересів дитини, а також про випадки захворювання та ситуації, які можуть загрожувати життю та здоров’ю дитини і вимагають негайної медичної та психологічної допомоги;

5) забезпечити своєчасне повернення групи дітей в Україну після закінчення строку перебування в державі;

6) не утримувати дитину після закінчення встановленого строку перебування.

 

________________

                                                                                                             (підпис)

                                                                                                   _________________

                                                                                                                       (підпис)

Факт складення цього акта засвідчую

____________________________                             ________________         ”.

              (найменування посади)                                        (підпис)

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *