В ООН закликали владу України ратифікувати Стамбульську конвенцію про боротьбу з домашнім насильством

В ООН закликали Верховну Раду України прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції – договір Ради Європи про боротьбу з насильством проти жінок, включаючи домашнє насильство. Таким чином, в ООН фактично висловили підтримку 25 тисячам українців, які підписали відповідну петицію до президента України.

«Насильство щодо жінок і дівчат – це не тільки порушення прав людини. Воно руйнує життя жінок і їхніх близьких по всій державі. В Україні жінки становлять 86 відсотків жертв зґвалтувань і 78 відсотків жертв домашнього насильства», – йдеться в заяві ООН. Її автори закликали Верховну Раду України прискорити ратифікацію Стамбульської конвенції та вжити заходів, необхідних для ліквідації гендерного насильства.

Масштаби домашнього насильства різко зросли в умовах самоізоляції у зв’язку з пандемією. В ООН відзначають, що COVID-19 зблизив багато сімей, але деякі, навпаки, роз’єднав. Стрес, частково пов’язаний зі зростанням безробіття і фінансовими проблемами, також став причиною прояви агресії.

Ще в 2017 році Комітет ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок рекомендував Україні взяти на озброєння Стамбульську конвенцію. У 2018 році уряд України затвердив Національний план дій щодо виконання рекомендацій Комітету і висловилося на користь введення кримінальної відповідальності за домашнє насильство і за прискорення ратифікації Стамбульської конвенції.

Однак поки це так і не виконано, а випадки насильства проти жінок почастішали, в тому числі кібернапади на жінок-політиків і правозахисниць.

«Толерантність до таких проявів насильства сприяє закріпленню нерівності між чоловіками і жінками, а також поширенню гендерних стереотипів. Таке ставлення сприймається як виправдання дискримінації по відношенню до жінок …», – йдеться в заяві ООН.

Amnesty International підготувала лист до народних депутатів і депутаток України з вимогою ратифікувати Стамбульську конвенцію, яким може скористатися будь-хто охоча/-ий. Amnesty International виступає за ратифікацію Стамбульської конвенції, адже цей крок передбачає створення комплексної загальнодержавної системи боротьби з насильством стосовно жінок і домашнім насильством (включно з попередженням цих видів насильства, а також ліквідацією їхніх наслідків).

Конвенція Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, або Стамбульська конвенція відкрита для підписання 11 травня 2011 р., набрала чинності 1 серпня 2014 р.

Цілями Конвенції є:

а) захист жінок від усіх форм насильства й недопущення, кримінальне переслідування та ліквідація насильства стосовно жінок і домашнього насильства;

b) сприяння ліквідації всіх форм дискримінації стосовно жінок та заохочення дійсної рівності між жінками та чоловіками, у тому числі шляхом надання жінкам самостійності;

с) розробка всеосяжних рамок, політики та заходів для захисту всіх жертв насильства стосовно жінок і домашнього насильства та надання їм допомоги; d) заохочення міжнародного співробітництва з метою ліквідації насильства стосовно жінок і домашнього насильства;

е) забезпечення підтримки та надання допомоги організаціям та правоохоронним органам в ефективному співробітництві для прийняття комплексного підходу до ліквідації насильства стосовно жінок і домашнього насильства (стаття 1).

У статті 3 Конвенції надані визначення поняттям «насильство стосовно жінок», «домашнє насильство», «гендер», «насильство стосовно жінок за гендерною ознакою», «жертва», «жінки».

Відповідно статті 6 Конвенції держави зобов’язуються заохочувати й ефективно здійснювати політику рівності між жінками та чоловіками й надання жінкам самостійності.

Насильство щодо жінок розглядається в Конвенції як порушення прав людини і як форма дискримінації. Якщо держави не реагують на нього відповідним чином, то на них покладається відповідальність за таке насильство.

Конвенція запроваджує кримінальну відповідальність за операції на жіночих геніталіях, які калічать, примусові шлюби, переслідування (сталкінг), примусові аборти і примусову стерилізацію. Держави-учасниці Конвенції зобов’язані ввести в свої правові системи відповідальність за ці злочини.

Конвенція передбачає створення механізму моніторингу для оцінки дотримання її положень на практиці. Цей моніторинговий механізм складається з двох елементів: Групи експертів щодо дій проти насильства по відношенню до жінок і домашнього насильства (ГРЕВІО) – незалежного експертного органу, і Комітету сторін – політичного органу, що складається з офіційних представників держав-учасниць Конвенції. Сторони подають Генеральному секретарю Ради Європи, ґрунтуючись на анкеті, підготовленій ГРЕВІО, звіт про законодавчі та інші заходи, які впроваджують в дію положення Конвенції, для розгляду ГРЕВІО. Висновки та рекомендації ГРЕВІО та Комітету сторін допоможуть забезпечити виконання положень Конвенції державами і гарантувати її ефективність у довгостроковій перспективі.

Окремо розглядаються питання міграції та притулку у главі VII Конвенції.

Матеріал підготувала Н. В. Хендель

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *