В росії хочуть перевести зовнішню торгівлю на криптовалюту

Федеральна податкова служба росії пропонує дозволити російським компаніям розраховуватися за зовнішньоторговими договорами криптовалютою.

Зокрема таку пропозицію служба внесла до законопроекту Мінфіну «Про цифрову валюту». Про це повідомляють Ізвєстія.

У відомстві відповіли, що ідея потребує опрацювання.

Пропозицію використовувати криптовалюти при розрахунках із країнами Африки минулого тижня в уряд рф голова Торгово-просилової палати росії Сергій Катирін. Він пояснив, що в умовах «негативної трансформації торгово-економічних відносин з боку Заходу, важливо розвивати співробітництво на дружніх напрямках».

Однак при цьому Асоціація банків росії запропонувала кримінальну відповідальність для росіян за зберігання криптовалюти на некастодіальних криптогаманцях, тобто поза рахунками на криптобіржах.

При цьому в МВФ припустили, що рф може використовувати майнінг для обходу санкцій. Зокрема у новому звіті фонду зазначається, що володіючи величезними енергетичними ресурсами, рф може спробувати монетизувати їх в обхід експорту.

Для переміщення коштів за межі традиційної фінансової системи росія використовує децентралізовані біржі (DEX), криптоміксери або націлені на конфіденційність криптовалюти, такі як Monero, вважають у МВФ.

«Поточна частка видобутку криптовалют у країнах, що під санкціями, і загальний розмір доходів від майнінгу дозволяють припустити, що масштаби таких потоків відносно обмежені, хоча ризики для фінансової цілісності залишаються», — додали експерти МВФ.

Регулюючі органи США та Великої Британії порекомендували місцевим криптовалютним компаніям бути пильними під час проведення транзакцій, щоб не допустити будь-яких лазівок з боку російського уряду.

Однак центральний банк рф переконує, що зберігає недовіру до криптовалюти, і вважає їхнє використання для обходу санкцій обмеженним. Попри це до майнінгу ставляться вже більш лояльно.

«Ми виступали, що нам здається, що майнінг мало сенс не легалізовувати. З іншого боку це не наше повноваження, не наш мандат. Тому якщо уряд вважає за потрібне легалізувати майнінг, нехай буде майнінг», – прокоментувала заступниця Банка росії Ксенія Юдаєва.

Тим часом у міненерго рф вже підтримали легалізацію майнінгу, а мінпромторг та мінбуд запропонували встановити експериментальний правовий режим для видобутку криптовалюти.

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *