В Україні уклали перший безпоставочний валютний форвард

НБУ повідомив, що «на цьому тижні один з українських банків та вітчизняна аграрна компанія» уклали безпоставочний валютний форвард (NDF).

«Це перша угода з хеджування валютних ризиків такого типу на українському ринку. Раніше на ринку укладалися також угоди з поставочними валютними форвардами, проте їх частка все ще несуттєва і має великий потенціал до зростання», – зазначили в НБУ.

«Загалом у світі операції типу спот, тобто ті, які фактично здійснюються день в день, складають не більше третини від загального обсягу валютного ринку. Решта – це операції з використанням інструментів хеджування: форвардів, фьючерсів, свопів. На жаль, в Україні все навпаки: домінують спотові угоди, а випадки хеджування бізнесом валютних ризиків все ще мають поодинокий характер», – зазначив заступник голови Національного банку Олег Чурій.

На його думку, в умовах плаваючого валютного курсу власники бізнесу та фінансові директори мають звернути увагу на інструменти хеджування, які вже доступні в Україні. Це, зокрема, поставочні і безпоставочні форварди, які можна укладати з банками під експортно-імпортні операції або кредити від нерезидентів. Хеджування ризиків сприятиме кращому бізнес-плануванню і дасть змогу бізнесу концентруватися на основній діяльності, а не на коливаннях курсу.

«Всі сучасні компанії в світі хеджують свої ризики. Не хеджувати – це найризиковіша стратегія, адже дохід компанії залежить від зміни курсу. Україна вже 4 роки живе в умовах гнучкого курсоутворення, яке дає змогу уникати накопичення дисбалансів в економіці, але також вимагає від бізнесу завбачливого планування. Ми дійсно раді, що на ринку відбулася перша операція з NDF, проте це лише перший крок на шляху до популяризації цих інструментів в Україні», – зазначив Олег Чурій.

В березні НБУ повідомляв про першу в історії фінансового ринку України операцію валютного свопа гривня-долар, тобто обміну валютами із зобов’язання зворотнього викупу через визначенний час. Перша тестова транзакція була проведена українським банком із одним із найбільших експортерів аграрної продукції.

Цю операцію здійснили ІНГ Банк Україна і агрокомпанія «Кернел».

Бажаєте бути в курсі найважливіших подій? Підписуйтесь на АНТИРЕЙД у соцмережах.
Обирайте, що вам зручніше:
- Телеграм t.me/antiraid
- Фейсбук facebook.com/antiraid
- Твіттер twitter.com/antiraid

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *